De deal moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouders, maar alles wist er op dat Transplace zal worden toegevoegd aan Uber Freight, de afdeling die vrachtverkeer faciliteert. Volgens het Financieel Dagblad droeg Uber Freight $301 mln (+51%) bij aan de omzet. Bij deze omzetcijfers wordt rekening gehouden met een reservering van $600 mln voor het afbetalen van chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk die door Uber onterecht als freelancer werden aangewezen.

taxiritjes

Ook zonder deze reservering mee te tellen in de omzet doet de bezorgtak het qua omzet beter dan de taxi-afdeling. De bezorgtak levert meer omzet dan taxiritjes uitvoeren. In belangrijke Amerikaanse steden is de vraag naar taxiritten bijna op het niveau van voor de pandemie maar dreigt een chauffeurstekort. De overname van Transplace is best verrassend te noemen. Uber stootte afgelopen jaar zijn onderdeel voor zelfrijdende auto’s en vliegende taxi’s af. Toch blijft Uber hangen in zaken als miljardenverliezen, rechtszaken, mededingingsonderzoeken en stakende chauffeurs. Al met al doen deze niets af aan het zelfvertrouwen van het grootste taxibedrijf ter wereld.

Transplace is een toonaangevende leverancier van beheerde transportdiensten gevestigd in Frisco, Texas. Het bedrijf beheert ongeveer 11 miljard dollar aan vrachtuitgaven via haar netwerk. Transplace werd opgericht in 2000 als een soort logistiek consortium voor grote vrachtwagenchauffeurs en heeft sindsdien haar serviceaanbod uitgebreid door een mix van interne technologieontwikkeling en acquisities. Verladers die SAP, Oracle, JDA en andere TMS of enterprise resource planning-systemen gebruiken om hun toeleveringsketens te beheren, kunnen hun gegevens nu via standaard API-verbindingen invoeren in Transplace’s Platform Services. Klanten loggen in op Platform Services via een beveiligde webportal. 

Lees ook: Rechtszaak FNV versus Uber van start

Uber neemt techbedrijf Transplace over voor enkele miljarden
Print Friendly, PDF & Email