Koning Willem-Alexander opent donderdag een expositie over de Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Het koninklijke rijtuig is weer te zien na een langdurige restauratie en staat tot en met 27 februari in een glazen ruimte op de binnenplaats van het museum.

In de zes omringende zalen komt de geschiedenis van de Gouden Koets voorbij, maar gaan de makers ook uitgebreid in op de maatschappelijke discussie die is ontstaan over het ‘koloniale’ paneel op de zijkant. Zo’n 25 mensen met diverse expertise en achtergrond hebben meegedacht over de tentoonstelling.

Het rijtuig was in 1898 een geschenk van de Amsterdammers aan koningin Wilhelmina. Nu keert de Gouden Koets terug naar de plek waar hij vandaan komt, aldus museumdirecteur Judikje Kiers. Waar nu het museum zit, was vroeger het Burgerweeshuis. De weesmeisjes borduurden destijds mee aan de kussens van de koets.

De Gouden Koets reed voor het eerst bij het huwelijk van Wilhelmina en heeft daarna dienst gedaan bij diverse koninklijke gelegenheden, zoals inhuldigingen, huwelijken, dopen en traditiegetrouw op Prinsjesdag.

niet meer van deze tijd

Koning Willem-Alexander moet de Gouden Koets voortaan laten staan. Het rijtuig is een symbool van ongelijkheid en past niet meer in deze tijd. Dat zegt activist Jerry Afriyie, de voorman van Kick Out Zwarte Piet en eerder ook betrokken bij de Black Lives Matter-beweging. De koning opent de tentoonstelling rond de gerestaureerde Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Daar is het rijtuig, waarvan vooral een geschilderd zijpaneel omstreden is, de komende acht maanden te zien.

Afriyie hoopt dat de koning tijdens de opening iets gaat zeggen over het toekomstig gebruik van de koets. “Prinses Amalia nam afstand van haar toeslag. We hopen dat de koning ook de wijsheid toont om af te zien van dit symbool van ongelijkheid”, zegt hij. “De tijd van onderdanigheid is voorbij. Ik hoop dat Nederland acht maanden lang kan zien dat het gebruik van de Gouden Koets niet meer van deze tijd is. Het is tijd dat we ons ernaar gedragen dat slavernij niet meer door de beugel kan.” De controversiële schildering op de koets, getiteld ‘Hulde der Koloniën’ maar ook wel het ‘slavenpaneel’ genoemd, toont donkere mensen uit de koloniën die producten en geschenken overhandigen aan een witte jonge vrouw die Nederland verbeeldt.

binnenplaats

De koets staat tot eind februari in een geklimatiseerde glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In de zalen eromheen wordt aan de hand van schilderijen, filmpjes en ander materiaal veel uitgelegd over de geschiedenis en het gebruik van de koets. Deskundigen van verschillende culturele achtergronden hebben meegewerkt aan de inrichting van de expositie. Afriyie zou graag zien dat de Gouden Koets permanent in deze context wordt tentoongesteld. De restauratie van het rijtuig, dat is gemaakt van teakhout bedekt met een laagje bladgoud, heeft 1,2 miljoen euro gekost. Tijdens de opknapbeurt gebruikte het koningspaar op Prinsjesdag de Glazen Koets voor de rijtoer van en naar de Ridderzaal.

Lees ook: Oranjes vieren in Eindhoven op de Campus Koningsdag

Koning Willem-Alexander in de gouden koets
Gate 12
Print Friendly, PDF & Email