In het afgelopen jaar zijn we erachter gekomen dat vakantie een eerste levensbehoefte is. Vakantie zit in onze aard. Populaire vakantiebestemmingen als Griekenland, Spanje en Frankrijk vragen voortaan geen negatieve PCR-test wanneer je minstens veertien dagen volledig gevaccineerd bent. Dat is mooi, maar hoe ga je officieel bewijzen dat je gevaccineerd bent? Ten laatste op 1 juli moeten alle 27 landen van de Europese Unie gestart zijn met de verdeling van coronacertificaten. Op dit moment wordt het veelbesproken certificaat al verspreid in enkele landen zoals Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië, Polen, Litouwen, Spanje en Tsjechië.

hoop aan de horizon

Belangrijk is dus om je op voorhand goed te informeren bij de ambassade van je bestemming. De huidige situatie is heel vervelend, vinden ze ook bij touroperator TUI. Van gezondheidsverklaringen en vervoersmaatregelen tot hygiënevoorschriften op de bestemming. Er bestaat heel veel informatie over Covid-19. Je ziet haast door de bomen het bos niet meer. Corona zorgt voor onvoorspelbare situaties. Reisadviezen veranderen continu. Daar waar het ene land weer open gaat, sluit het andere land zijn grenzen.

Grote delen Italië, Duitsland en Oostenrijk van oranje naar geel, vakanties mogen weer. Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt woensdag met een nieuw reisadvies voor Europa, en de drie populaire vakantiebestemmingen gaan van ’oranje’ naar ’geel’. Volgens de Telegraaf geven de coronacijfers in Italië en Oostenrijk aanleiding tot het opheffen van reisbeperkingen, die naar verwachting eind deze week ingaan.

blijf thuis

Het eenvoudigste reisadvies luidt nog steeds: blijf thuis. Bijna elk land eist dat de buitenlandse bezoeker een PCR-test moet overleggen. In de meeste landen mag de negatieve uitslag maximaal 72 uur voor aankomst zijn vastgesteld. Elk land eist een gezondheidsverklaring of een adres waarop de reiziger verblijft, de zogeheten Passenger Locator Form. Sommige landen vinden het gele boekje dat Nederland uitgeeft al genoeg, maar anderen willen wachten op het digitale corona certificaat dat in EU-verband op 1 juli wordt ingevoerd.

De ANWB heeft heldere reiswijzers voor veel Europese landen, Turkije, Aruba, Bonaire en Curaçao. De website Nederlandwereldwijd.nl van de overheid heeft ook verwijzingen naar de officiële en vaak lijvige bekendmakingen van de nationale regeringen.

Lees ook: Curaçao is een uiterst veilige vakantie deze zomer

Holtenauer Strasse, winkelstraat in Kiel
Pitane
Print Friendly, PDF & Email