Op 31 december aanstaande loopt de cao Taxivervoer af. Zorgvervoer- & taxichauffeurs willen een minimumloon van 14 euro in hun nieuwe cao. Om die eis kracht bij te zetten, overhandigden FNV-leden de werkgevers de voorstellen voor een nieuwe cao. In een aangetekende brief werd de branchevereniging KNV door Meindert Gorter op de hoogte gebracht. Dat deden ze bij het begin van de cao-besprekingen. Door het coronavirus zit de sector in de diepste economische crisis sinds tijden. Ondanks de onzekerheid die dat met zich meebrengt, wil FNV als vakbond dat er afspraken gemaakt worden op basis van hun visie en niet vanuit de eenzijdige agenda van loonmatiging,  meer flexibiliteit en inleveren van arbeidsvoorwaarden.

Waar het goed gaat, zet FNV in op meer zeker werk, 5% meer loon met een minimum van 14 euro voor de mensen met lage lonen, en kwaliteitsafspraken over zeggenschap en gezond je pensioen halen. FNV geeft aan dat het in sommige sectoren goed gaat en in een aantal minder goed. Daar sluiten ze uiteraard de ogen niet voor. In de getroffen sectoren zoals bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, horeca, cultuur en luchtvaart houden ze bij de inzet rekening met de economische bedrijfssituatie, zonder het belang van werknemers uit het oog te verliezen. Dat betekent dat er afspraken gemaakt moeten worden waarmee de klappen van de crisis worden opgevangen en werknemers perspectief houden op goed werk en een eerlijk inkomen. 

voorstellen HNV

FNV stelt een looptijd voor van 1 jaar, van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022. Het structureel opnemen in de cao van de APC (automatische prijscompensatie) met voor 2022 een vloer van 5%. Koopkrachtbehoud en verbetering is in een cao met minimale beloning van het grootste belang om de economie gaande te houden en werknemers te compenseren voor de stijging van de kosten. Voor de looptijd van deze cao stellen zij voor naast de APC een vloer (bodem) in te stellen van 5% om de achterstand in beloning ten opzichte van andere sectoren niet verder te vergroten en ook in de toekomst een aantrekkelijke sector te zijn om in te gaan werken.

Zij stellen daarnaast voor in de komende 3 jaren de onderste 6 loontreden in het loongebouw te schrappen ten einde een start uurloon te creëren van €14,- bruto per uur. In de laagste loontreden is het niet mogelijk om een leefbaar inkomen te verdienen binnen de sector. Om ook de komende jaren werknemers te kunnen aantrekken en de werknemers een leefbaar inkomen te kunnen bieden, dienen de lonen aan de onderkant van het loongebouw, volgens FNV,  verhoogd te worden.

Lees ook: Uber en Ola Cabs moeten transparanter zijn volgens de rechter

FNV
FNV vakbond
Print Friendly, PDF & Email