Vorige maand is de ANWB  gestart met de campagne: Elk kind veilig op de fiets. Deze campagne is gestart omdat er meer aandacht moet komen voor de fietsvaardigheid en verkeersveiligheid van kinderen. Daarnaast is het niet vanzelfsprekend dat ieder kind in Nederland een fiets heeft. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 9 kinderen in Nederland geen eigen goede kinderfiets heeft. Ieder kind in Nederland zou een fiets moeten hebben, op deze manier kan een kind spelenderwijs ervaring opdoen in het verkeer. Iedereen kan hieraan meehelpen door kinderfietsen te doneren. Er zijn waarschijnlijk best veel mensen die nog ergens in hun schuurtje een fiets hebben staan die in redelijke staat is en die niet gebruikt wordt. Er zijn al verschillende gemeentes die samenwerken aan het kinderfietsplan met de ANWB, waaronder bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam.

Onlangs overhandigde wethouder Robert van Asten de eerste Haagse fiets aan Laura. 

“Hopelijk is dit de eerste van vele fietsen en gaan we nog heel veel meer blije gezichten zien.”

De provincie Brabant heeft de teller van gedoneerde kinderfietsen voor het kinderfietsenplan inmiddels op 10.000 staan. Ook de provincie Flevoland had de teller eind vorige maand op 10.000 staan. De gemeente Den Haag doet ook mee aan deze campagne en start daarom een inzamelactie voor kinderfietsen. Van 20 april tot en met 30 mei kunnen Hagenaars die een kinderfiets over hebben die fiets inleveren op verschillende locaties in de stad. De fietsen gaan naar Stichting Leren Doen. Daar worden de fietsen opgeknapt. De opgeknapte fietsen gaan naar kinderen voor wie een fiets niet vanzelfsprekend is. Alle fietsen voor kinderen van de leeftijd van 8 tot 18 jaar zijn welkom. De ingeleverde fietsen worden opgeknapt of gedemonteerd, gedemonteerde onderdelen worden hergebruikt voor andere fietsen.

Lees ook: Fietsersbond wil actie voor verkeersveiligheid fietsers

Print Friendly, PDF & Email