Toen Carl Benz patent vroeg voor zijn voertuig aangedreven door een verbrandingsmotor in januari 1886, startte hij wat later een revolutie in het transport zou worden. Door de eeuwen heen zouden er verbeteringen aan het idee van Benz worden aangebracht, wat er uiteindelijk toe leidde dat particuliere auto’s en grootschalige projecten zoals bussen en metrosystemen centraal kwamen te staan in de stedelijke mobiliteit. 

Hoe populair ze ook zijn, de traditionele vormen van openbaar vervoer, zoals privéauto’s, openbare bussen en metro’s, hebben hun uitdagingen. Ze zijn duur om op te zetten en te onderhouden, resulteren in files, vervuiling en een tekort aan parkeerplaatsen in de meeste grote steden. Binnen deze context vol uitdagingen die verband houden met traditionele vormen van massatransport, begon de introductie van de Segway in 2001 een trend om grootschalige openbare infrastructuur te vervangen door kleine elektrische eenpersoonsvoertuigen. 

Carl Benz monument Mannheim

micromobiliteit

Organisatieadviesbureau McKinsey & Company noemt dit type transport micromobiliteit. Dit artikel gaat in op de evolutie van elektrische vervoerswijzen voor één persoon en hoe deze het stadsvervoer hebben beïnvloed. We beginnen met ons te concentreren op de uitdagingen op het gebied van stadsvervoer die elektrische eenpersoonsvoertuigen tot een groeiende optie voor stedelijk vervoer hebben gemaakt. 

Vervolgens gaan we in op de geschiedenis van deze vormen van vervoer en enkele veiligheidstips voor mensen die er gebruik van maken. De uitdagingen die gepaard gaan met uitgebreide openbaarvervoersprojecten zijn goed gedocumenteerd. Een artikel gepubliceerd door de Australische Universiteit van Melbourne relativeert nochtans deze uitdagingen. Deze uitdagingen zijn mede verantwoordelijk voor de stijgende trend waarbij mensen de voorkeur geven aan elektrische eenpersoonsauto’s.

"Chronische verliezen van mensenlevens op wegen, gevaarlijke verslechtering van de luchtkwaliteit en wereldwijde accumulatie van atmosferische koolstof kunnen de uitdagingen van een groeiende bevolking en haar verstedelijking niet langer weerstaan."

Universiteit van Melbourne

files en parkeerproblemen

In een artikel geschreven door Dr. Jean-Paul Rodrigue en gepubliceerd door TransportGeography.org geeft een hij gedetailleerde analyse van de uitdagingen op het gebied van stedelijk vervoer. De eerste uitdaging die Dr. Rodrigue opmerkt is er een waarvan iedereen die langer dan een paar minuten in een stedelijk gebied woont zich bewust is: verkeersopstoppingen en parkeerproblemen. 

Hij merkt op dat, hoewel verkeersopstoppingen in elke stad kunnen voorkomen, het bijna een gegeven wordt wanneer de bevolking van een stad de drempel van 1 miljoen overschrijdt. Dr. Rodrigue merkt op dat de uitdaging van congestie voortkomt uit het feit dat de groei van het aantal voertuigen op de wegen niet wordt geëvenaard door de groei van de infrastructuur om de voertuigen te behandelen. Hij suggereert ook dat, omdat voertuigen veel van hun tijd geparkeerd staan, de vraag naar parkeerruimte toeneemt. Een tekort aan parkeerplaatsen in stedelijke gebieden leidt tot meer verkeersopstoppingen, want wanneer automobilisten zoeken naar lege plekken waar ze legaal hun auto kunnen parkeren, rijden ze vaak langzaam. Dit langzame rijden zorgt voor extra vertragingen en schaadt de lokale circulatie volgens Dr. Rodrigue.

milieu-impact en verkeerslawaai

De website Geographynotes.com brengt de uitdaging van vervuiling in verband met traditionele vormen van stadsvervoer naar voren. De schrijver van het artikel, Raghav, vat het probleem samen:

"Verkeerslawaai is een ernstig probleem in het centrum van onze steden, en er zijn andere nadelen voor het milieu als we proberen om de toenemende verkeersvolumes op te vangen."

Raghav, Geographynotes.com

De vervuilende aard van de traditionele vormen van stadsvervoer kan van invloed zijn op de levenskwaliteit van voetgangers. Omdat er bijvoorbeeld minder ruimte is om te lopen en de gevaren die gepaard gaan met bewegende voertuigen, kunnen sommige mensen worden ontmoedigd om buitenactiviteiten te doen. Dit zou resulteren in de sedentaire levensstijl die vaak de schuld krijgt van enkele van de grootste gezondheidsuitdagingen van onze tijd, zoals obesitas en hoge bloeddruk.

De huidige COVID-19-pandemie heeft ook de nadruk gelegd op de gezondheidsrisico’s van het openbaar vervoer. Sommige mensen aarzelen nu om het openbaar vervoer te gebruiken, waardoor meer mensen zouden kunnen kiezen voor micromobiliteit. McKinsey & Company merkt op dat, hoewel de micromobiliteitsindustrie te lijden heeft onder COVID-19, de pandemie ertoe heeft geleid dat mensen langere ritten maken in elektrische eenpersoonsvoertuigen zoals scooters. Het bedrijf meldt  dat volgens een Amerikaans micromobiliteitsbedrijf dat e-scooters verhuurt, de gemiddelde reisafstanden met 26 procent zijn gestegen sinds het begin van de pandemie, met ritten in sommige steden, zoals Detroit, met wel 60 procent.

gemiddelde reisafstanden zijn met 26 procent zijn gestegen sinds het begin van de pandemie

Hoewel elektrische scooters tegenwoordig populair lijken te worden, bestaan ze al meer dan honderd jaar. John Linden, die voor de website CarCovers.com beschrijft de geschiedenis van de elektrische scooters tot in de 18e eeuw, toen innovators zoals Andrew Gordon en Benjamin Franklin de allereerste elektrische motoren ontwikkelden. De vooruitgang op het gebied van elektrische scooters zou door de eeuwen heen voortduren. Een artikel gepubliceerd door Medium.com bericht over een elektrische scooter, bekend als de Autoped, die in 1915 in New York in de verkoop ging. Het Medium.com artikel meldt dat Autopeds zich richtte op vrouwen die geleidelijk onafhankelijk werden toen deze vroege elektrische scooters werden geïntroduceerd. 

Linden meldt dat de vooruitgang in de technologie van elektrische scooters in de afgelopen halve eeuw zou resulteren in de massaproductie van elektrische eenpersoonsvoertuigen. Hij zegt dat Peugeot de eerste in massa geproduceerde elektrische scooter heeft uitgevonden, genaamd Scoot’Elec. Hoewel succesvol, zegt Linden  dat de Scoot’Elec over het algemeen zwaar en niet erg milieuvriendelijk was vanwege de nikkel-cadmiumbatterijen. Deze uitdaging zou worden verlicht in de moderne golf van elektrische scooters door de groeiende populariteit van lithium-ionbatterijen die het gemak en de efficiëntie vergroten.

delen van elektrische scooters

In een vrolijk artikel over de toekomst van de elektrische scooter zegt het bedrijf Esferasoft, dat toepassingen levert voor de transportsector, “Bezoek Spanje en je zult meer elektrische scooters vinden dan auto’s en motorfietsen”. En in de nabije toekomst zouden soortgelijke scènes kunnen worden gezien in de VS en andere Europese landen. Esferasoft meldt dat de wereldwijde e-scootermarkt enorm stijgt naarmate meer mensen overschakelen van privé- en openbaar vervoer naar de verhuur van elektrische scooters. E-scooters zijn milieuvriendelijk en verminderen de vervuiling. Bovendien zijn ze een betaalbaar vervoermiddel.

vervoer op Segway, ook wel eens hoverboard genoemd

De introductie van de Segway personal transporter door Dean Kamen in 2001 wordt vaak geprezen als het begin van de populariteit van micromobiliteit. Volgens een artikel gepubliceerd door de educatieve website Britannica.com, heeft Kamen een geschiedenis van het uitvinden van innovatieve technologieën, zoals een draagbare nierdialyse-machine en een rolstoel die trappen beklom en rechtop kon staan. De technologie die in de laatste wordt gebruikt, zou de ontwikkeling van de Segway inspireren. Britannica.com meldt dat Kamen beweerde dat de Segway, met zijn ingebouwde gyroscopen, computerchips en kantelsensoren, het zo gemakkelijk zou maken om door steden te reizen dat auto’s overbodig zouden worden. De website zegt ook dat de supporters van het apparaat het zagen als een milieuvriendelijke manier om verkeersopstoppingen te verminderen en de productiviteit te verhogen.

Hoewel sommigen het potentieel van de Segway erkenden, waarschuwden anderen dat het letsel zou kunnen veroorzaken als gevolg van botsingen. De productie van de Segway werd in juni 2020 stopgezet, nadat er ongeveer 140.000 exemplaren waren verkocht. Sommigen schrijven het lage aantal verkochte voertuigen toe aan het feit dat de prijs hoog was op $5.000 . FastCompany.com citeert de president van Segway, Judy Cai, die suggereerde dat de techniek van Segway gedeeltelijk de schuld was van het onvermogen om aan de verwachtingen te voldoen. 

Cai suggereerde voor dat er verschillende overtollige systemen in het voertuig zaten die bedoeld waren om het operationeel te houden en dat er zelfs sommige componenten binnen garantie defect raken wat goed is voor gebruikers, maar niet voor een bedrijf dat jaar na jaar nieuwe eenheden had moeten verkopen. Hoewel de Segway niet het soort populariteit kreeg dat auto’s overbodig zou maken, maakte het het idee van micromobiliteit populair. Deze mening wordt erkend door Mark Wilson in een artikel gepubliceerd door FastCompany.com.

elektrische skateboards

Geïntroduceerd in de jaren 70, wordt het Motoboard gezien als het begin van gemotoriseerde skateboards. Chris Hudak schrijft voor Wired.com en vertelt het verhaal van het Motoboard. Hij meldt dat dit gemotoriseerde skateboard snelheden tot 30 mph kan halen. Volgens Hudak werd het Motoboard aangedreven door een benzinemotor. Hij zegt dat het apparaat werd bediend met een “handbediende gashendel die automatisch terugkeert naar stationair draaien wanneer hij wordt losgelaten, en voorzichtig remmen wordt gecontroleerd door motorcompressie.”

Bijna elk artikel dat de geschiedenis van het elektrische skateboard probeert te volgen, bevat de naam Louis Finkle. James Flynn schrijft een artikel voor TransportationEvolved.com en meldt dat toen Finkle in 1997 zijn elektrische skateboard ontwierp, hij er een patent op had aangevraagd in Californië. Flynn rapporteert dat het idee van een elektrisch skateboard ontstond toen Finkle op zoek was naar een motor en een draadloze controller tegenkwam. Finkle’s creatieve geest ging aan het werk zodra hij de motor en de draadloze controller in handen had. Hij stelde zich voor hoe deze componenten samenwerkten met het skateboard, en het idee van het elektrische skateboard was geboren. Het elektrische skateboard van Finkle had in zijn tijd indrukwekkende prestaties. Flynn meldt dat de elektrische skateboards binnen 4 seconden snelheden tot 22 mijl per uur kunnen bereiken. Geen wonder dat kopers van het skateboard slechts $ 5 wisselgeld ontvingen van $ 1.000 wanneer ze ervoor betaalden.

populariteit

Hoewel ze een relatief lange geschiedenis hebben, lijkt het erop dat elektrische skateboards de laatste jaren aan populariteit winnen. Dit is een mening die ook wordt erkend door Tim Conneally in een artikel gepubliceerd door Forbes.com. Conneally probeert ook uit te leggen waarom er een soort renaissance is als het gaat om elektrische skateboards. Een van de redenen die Conneally naar voren brengt, is dat er een toenemend gebruik van e-voertuigen is. 

Hij gelooft dat de Segway een moeilijk pad heeft gebaand voor moderne elektrische voertuigen. Conneally zegt dat de groei in de populariteit van gemotoriseerde e-voertuigen kan worden opgemerkt in het aantal patenten dat wereldwijd is geregistreerd in de vijf jaar na 2001. Hij meldt dat de patenten betrekking hadden op alle soorten elektrische voertuigen, van auto tot boot tot fiets, maar de ontwikkeling van kleinschalige elektrische motoren was aanzienlijk gestegen, mede dankzij de Segway. 

Een andere reden die vaak wordt genoemd voor de populariteit van elektrische skateboards en andere persoonlijke elektrische voertuigen, is dat ze geen fossiele brandstoffen verbranden die schadelijke gassen in de atmosfeer vrijkomen. Deze kwaliteit maakt ze milieuvriendelijk in vergelijking met de traditionele massatransportmodi. Als je bedenkt dat elektrische skateboards een moeiteloze rit mogelijk maken, zul je zien dat ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt bij het reizen voor elke gelegenheid. In tegenstelling tot de kick skateboards zorgt de elektrische versie ervoor dat je niet buiten adem en bezweet aankomt.

ritje met de gehele familie op de Segways - foto Andrii Medvednikov

Tot slot

Uit de verschillende opvattingen die hierboven naar voren zijn gebracht, is het duidelijk dat veel mensen micromobiliteit beginnen te zien als meer dan een stunt die wordt gebruikt door degenen die er cool uit willen zien of bij de massa willen passen. Elektrische eenpersoonsvoertuigen worden een praktisch alternatief voor stadsvervoer. Dit betekent dat gebruikers van dergelijke voertuigen op hun hoede moeten zijn voor ongevallen die tijdens het rijden met deze voertuigen kunnen leiden tot letsel of overlijden.

Een van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen door mensen die elektrische eenpersoonsvoertuigen gebruiken, is ervoor te zorgen dat ze weten hoe ze dergelijke voertuigen moeten gebruiken voordat ze zich in openbare ruimtes wagen. Dit moet worden aangevuld met het dragen van de juiste uitrusting tijdens het rijden, zoals een helm.

Draag altijd felle kleuren wanneer u in openbare ruimtes rijdt, zodat andere weggebruikers u gemakkelijk kunnen zien. Het is ook van cruciaal belang dat u regelmatig het essentiële onderhoud aan uw eenpersoonsvoertuig uitvoert. Dit zorgt ervoor dat belangrijke functies, zoals het remsysteem, werken voordat u op reis gaat.

Bron artikel: Rachel Cook – Boundmotor.com

Lees ook: Onderzoeksraad komt met verbijsterende conclusies

Print Friendly, PDF & Email