De elektrische auto kan een wereld van verschil maken. En dat snappen ze in Noorwegen. Het land verwacht dat de aankoop van elektrische wagens alleen maar zal toenemen en dat alle nieuwe auto’s in het Scandinavische land tegen 2025 geëlektrificeerd zullen zijn. Noren rijden massaal elektrisch, maar dat is niet zonder reden. Dit ongeëvenaarde succes is te danken aan een paar factoren.

Ruim 54,9% van de inschrijvingen van alle nieuwe wagens in 2020 in Noorwegen was een elektrische auto. Deze unieke situatie kan worden verklaard door verschillende financiële stimuleringsmaatregelen, zoals de afschaffing van de BTW (25%) bij de aankoop, het gebrek aan inschrijving taks op EV’s en een wegenbelasting die 60 tot 70% lager ligt dan die van een voertuig met een verbrandingsmotor.

In Noorwegen is het wel erg aantrekkelijk om een elektrische auto te kopen. Je hoeft nergens tol of parkeergeld te betalen en je mag ook gratis gebruik maken van laadpalen. Je hebt ook geen last meer van files, want je mag onbeperkt met je elektrische auto op de taxi- en busbanen rijden. De Noorse overheid benadrukt dat de fiscale voordelen niet verdwijnen, aangezien bijna de helft van de bezitters een EV kochten om geld te besparen. Zouden de fiscale voordelen verwijden, dan is de kans dat de markt voor elektrische auto’s ineenstort.

Lees ook: Noorwegen treft strenge maatregelen voor toeristen

Fjaerland Noorwegen -EV laadstation
software voor taxibedrijven en regiecentrales
Print Friendly, PDF & Email