Voor het nemen van een straattaxi kunnen verschillende redenen zijn. Uit onderzoek blijkt dat het tijdstip van de reis voor 47% van de ondervraagden de belangrijke factor was om de straattaxi te nemen. Door het ontbreken van aansluitend openbaar vervoer door het late tijdstip waarop werd gereisd of omdat er zelfs in veel gevallen totaal geen openbaar vervoer beschikbaar was is nog steeds de voornaamste reden waarom straattaxi werd ingezet. Gebruiksgemak werd slechts door 26% van de Utrechtse ondervraagden meegenomen bij het maken van de keuze om een taxi te bellen. Bij stations en aan de luchthaven was de mogelijk om bagage mee te nemen en de snelheid van beschikbaarheid de taxi de voornaamste reden om het openbaar vervoer te vermijden. De bereikbaarheid van de bestemming was slechts in 12 % van de gevallen aanleiding om een taxi te nemen.

Ook de chauffeurs zijn niet onbelangrijk voor de ondervraagden. Ruim 58% geeft aan de rijvaardigheid van de chauffeur en de kennis bij het vinden van de bestemming het zwaarst doorwegende argument te vinden bij het beoordelen van de diensten van de chauffeur. Niet in de eerste plaats is de prijs van de ritopdracht belangrijk want 47% van de ondervraagden geeft aan dat de klantvriendelijkheid en professionele uitstraling meespelen in het geven van een goede score. Wellicht zou je verwachten dat de staat van de auto een belangrijk punt is bij het beoordelen van de ritopdracht, maar verrassend genoeg is een goede taalvaardigheid veel belangrijker. Ondervraagden geven aan dat dit laatste punt vaak veel te wensen over laat waardoor soms een onveilig gevoel ontstaat bij de reiziger. Voor 26% van de ondervraagden is de vindplaats van de taxistandplaats ook een dingetje waar meer aandacht kan aan gegeven worden.

Lees ook: Meerderheid taxichauffeurs haalt verplichte taalproef niet

gevoel van veiligheidheid is ook de taal spreken van de klant
Print Friendly, PDF & Email