Ja hoor, er is leven na Corona, en ja hoor, we kunnen weer op reis vertrekken! Tussen eind september en het einde van mei is het in Noord-Noorwegen donker van de vroege namiddag tot de late ochtend en vaak zweeft het noorderlicht door de hemel. Er moet aan twee voorwaarden voldaan worden. Enerzijds moeten er in het heelal zonnestormen plaatsvinden. Anderzijds moet de hemel helder zijn, bewolking belemmert het zicht. Noorderlicht komt het vaakst voor in de aurora zone, een ovalen ring rond de magnetische noordpool tussen 60° en 70° Noord. Noord-Noorwegen en Lapland zijn de ideale plaatsen waar de kansen om het natuurspektakel te zien het grootst zijn. Soms duurt het slechts enkele minuten, soms geniet je van een urenlange lichtshow.

Je moet ook zeker de kleine, gezellige vissersdorpjes bezoeken, zoals Henningsvær (hier afgebeeld) op de Lofoten, de Vesterålen en Senja. De eilandengroep Lofoten liggen midden in de woeste Noorse Zee, ruim boven de Poolcirkel. Dankzij hun locatie bij de continentale plaat zijn de Vesterålen de enige bestemming in Noorwegen waar je het hele jaar lang walvissen kunt bewonderen. 

Henningsvær Vågan Municipality

Lapland vakanties

Ver weg van de dagelijkse drukte vind je in Lapland rust, ruimte, rendieren en een groot gevoel van vrijheid. Dit gebied met dichte bossen, ruw hoogland en een bergachtige kustlijn is nog erg puur en ongerept. Lapland is geen land, maar een uitgestrekte regio in Noord-Scandinavië die reikt van Tromsø in Noorwegen tot Murmansk in West-Rusland. Besneeuwd Lapland is een van de mooiste plekken op aarde. Romantische bossen die bedekt zijn met een laagje sneeuw, hier en daar een houten cottage met sauna en jacuzzi en bevroren meren waar locals graag komen ijsvissen. Lapland straalt een en al romantiek uit. In het land van de Kerstman mag een bezoek aan hem niet ontbreken. De Kerstman woont in het dorpje Korvatunturi dat in het Urho Kekkonen National Park ligt. Geef hier je verlanglijstje af en stuur kerstkaartjes naar het thuisfront. 

aurora borealis 

Het noorderlicht verschijnt aan de hemel wanneer atomen en moleculen in de bovenste lagen van de atmosfeer in aanraking komen met elektronen met hoge energie. Het noorderlicht verschijnt daar waar bundels elektronen met een hoge energie de bovenste atmosfeerlaag binnendringen. Aangezien die bundels bewegen, beweegt ook het noorderlicht. Het noorderlicht wordt het vaakst gezien langs de gordel die Centraal-Alaska, Canada, het zuiden van Groenland, IJsland en het noorden van Scandinavië met elkaar verbindt. Statistisch gezien kennen de lente (maart-april) en de herfst (september-oktober) de hoogste noorderlichtactiviteit. Toch kun je het ook waarnemen in oktober, november, december, januari en februari. Tussen 18:00 uur en 01:00 uur is het noorderlicht het best te zien te zien.

Lees ook: Scandinavië reisorganisatie Nordic opent kantoor in Nederland

Noorderlicht boven de waterrand
Print Friendly, PDF & Email