Tesla maakte het personeel bekend dat het stopt met de assemblage van de Model S en X in Tilburg. Door technische evolutie blijkt het lastig om de wagens voortaan in het Brabantse Tilburg te bouwen. De Tesla-fabriek in Noord-Brabant bestaat amper acht jaar. Door het stopzetten van de productie komen 96 mensen op straat te staan. Die werden aangeboden om on Berlijn te werken of er wordt uitgekeken naar een andere plek binnen het bedrijf. De productie in de Duitse hoofdstad begint mogelijk in de loop van de zomer al. De vernieuwde Model S en Model X worden naar verwachting in november van dit jaar voor het eerst uitgeleverd in Nederland, waardoor aanvoer van auto’s van de huidige generatie naar de fabriek in Tilburg al op korte termijn stopgezet zal worden.  

Het nieuws sloeg in als een bom voor de vakbonden. In het relatief jonge bedrijf zijn weinig dienstjaren opgebouwd waardoor de ontslagvergoeding minimaal is. Dat Tilburg niet meer aantrekkelijk is voor Tesla heeft verschillende redenen. De piek in de autobouw van 2018 in komt wellicht niet meer terug en had vooral te maken met gunstige bijtellingsregels die erg in trek waren bij zakelijke rijders. Daarnaast  is ook de techniek opnieuw tegen het licht gehouden, terwijl het interieur volledig anders is. Het in elkaar zetten van de auto’s kan daardoor technisch niet meer op industriële schaal op deze locatie plaatsvinden. Er werken meer dan 1500 mensen voor Tesla in Nederland.

Lees ook: Tesla blootgesteld aan juridische risico’s en miljardenverlies

Tesla Model S
Print Friendly, PDF & Email