De komende maanden kunnen we wachten op een reeks van rechtszaken en veel problemen bij reisorganisaties. Consumenten werden gevraagd een jaar te wachten op eerder betaalde vakantiegelden en een voucher te accepteren. Wie geen pakketreis had geboekt kan de komende maand wellicht proberen aanspraak te maken op zijn ongevraagd gekregen voucher. Ondertussen sleept D-reizen de SGR en de Nederlandse Staat voor de rechter, omdat het achter het net dreigt te vissen bij het voucherfonds. D-reizen had eerder met toestemming van SGR eigen vouchers uitgegeven, maar omdat het bedrijf als tussenpersoon fungeert en niet zelf pakketreizen aanbiedt, kan het geen aanspraak maken op het voucherfonds.

Reisorganisaties worden nu verplicht de vouchers binnen een jaar uit te betalen. Het voucherfonds moest een uitkomst bieden voor de financieel in moeilijkheden geraakte reisorganisaties maar Brussel is nu de boosdoener. Het voucherfonds wacht nog op goedkeuring maar er blijkt een klacht in Brussel te liggen waardoor er vertraging is bij het vrijkomen van het fonds.

Corendon zegt niet terug te kunnen betalen

Om vooral kleine reisorganisaties tegemoet te komen, heeft het kabinet een voucherfonds opgericht. In die pot zit 400 miljoen euro, die de branche kan gebruiken als overbruggingskrediet in de vorm van een lening. In een mail naar gedupeerde klanten noemt Corendon als belangrijkste reden voor de vertraging van terugbetaling het voucherfonds dat nog niet actief is. 

Het afgelopen jaar bleef de sector hopen op betere tijden om ontstane schulden te betalen met nieuwe inkomsten. Maar daar zit het probleem. Ondanks mooie beloften en advertenties in de krant waar ze blijven beloftes doen voor reizen die niet doorgaan, laat de consument zicht niet vangen. Integendeel, na een jaar wachten is het nu een moment om terug te gaan betalen. Corendon liet de klanten weten niet met geld over te brug te komen en verschuild zich ook achter Brussel.

Lees ook  WHOA helpt taxibedrijven die in financiële moeilijkheden zijn geraakt

Lees ook: Na 12 maanden kiezen voor vouchergeld of een vakantie?

Corendon
Print Friendly, PDF & Email