“Blijf in uw kot, ik meen het.” Het werd in Vlaanderen de uitspraak van de coronacrisis. In maart riep toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) iedereen die ziek was op om absoluut thuis te blijven. Voor veel mensen die laaggeletterd zijn was de taal en vooral de ernst van de zaak duidelijk. Links en, vooral, rechts klinkt nu de vraag hoelang de staat de avondklok nog mag opleggen. Uitzonderlijke omstandigheden kunnen uitzonderlijke maatregelen rechtvaardigen, maar het probleem is dat je er moeilijk weer vanaf raakt. Ondertussen wordt de Europese Commissie sterk bekritiseerd vanwege haar aarzelende optreden en strategische fouten bij de inkoop van vaccins. 

Een jaar later is de vrijheid in zicht maar zijn we er nog lang niet. De ondertussen in januari aangetreden minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zei dat ‘het rijk der vrijheid in zicht is‘, maar voor velen is de vrijheid een rekbaar begrip. In deze fase is voorzichtigheid dus het codewoord. In totaal liggen er nu volgens de meest recente cijfers 1.905 mensen in het ziekenhuis, waarvan er 474 intensieve zorgen nodig hebben. Dat blijkt vandaag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 4 en 10 maart werden er dan weer dagelijks gemiddeld 2.613 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 11 procent in vergelijking met de week voordien.

We snakken naar vakantie maar massaal boeken doen we in coronatijd nog niet. De aanbieders van exotische reizen gaan opnieuw een moeilijk jaar tegemoet. De reisbranche kreeg vorig jaar harde klappen door de coronacrisis en de klappen worden nog harder nu alle openstaande vouchers moeten verzilverd worden. Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft hoog. Ook in Nederland zijn in de afgelopen 24 uur 6.446 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er bijna 400 meer dan gisteren. Alle cijfers geven aan dat de derde golf is ingezet. Het aantal sterfgevallen daalt verder in Nederland, maar de dagelijkse instroom in de ziekenhuizen stijgt licht, zegt het LCPS. 

gezagsgetrouw

De besmettingscijfers tonen vandaag ook iets heel anders. In China, en bij uitbreiding Azië, is de situatie veel beter onder controle dan in de westerse landen. De Aziatische overheden en experts in virologie hebben het coronavirus meteen ernstig genomen, en de burgers daarover geïnformeerd. Daarnaast zijn Aziaten veel meer plichtsgetrouw en vooral gezagsgetrouw dan de mensen hier. Kinderen in Azië hebben ontzag voor hun ouders en durven meestal niet tegen te spreken. Het dragen van een mondkapje is heel normaal. Niet alleen tegen de smog, maar ook in de strijd tegen vogelgriep en sars. 

Hier wordt een man, die tussenkomt tijdens ruzie over het mondmasker, het ziekenhuis ingeslagen. Twee jonge kerels zijn vrijdag nog opgepakt na een geval van zinloos geweld in Zandvliet. In Groningen werd een agent woensdagavond in Groningen meerdere keren in zijn hoofd en hals gestoken. Agenten wilden twee jonge mannen controleren in verband met de avondklok. Na het aanspreken van het tweetal werden de agenten vrijwel direct aangevallen.

Lees ook: Taximarkt Vlaanderen omarmt Arrive boekingsplatform

Aziaten veel meer plichtsgetrouw en vooral gezagsgetrouw dan de mensen hier
Print Friendly, PDF & Email