Het Nederlands Caribisch gebied is ook zwaar getroffen door de gevolgen van de coronacrisis. Het toerisme op deze tropische eilanden is vorig jaar gedaald naar het dieptepunt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het aantal toeristen dat vorig jaar naar Saba vloog, 67 procent lager was dan het jaar ervoor in 2019. Het aantal toeristen wat vorig jaar naar Sint-Eustatius vloog was 69 procent lager dan het aantal in 2019. Het aantal toeristen wat vorig jaar naar Bonaire kwam met het vliegtuig was 58 procent minder ten opzichte van 2019. 

Er kwamen 66.000 toeristen naar Bonaire vorig jaar, in 2019 waren dit bijna 158.000 toeristen. In de maanden januari en februari vorig jaar vlogen er nog wel veel toeristen naar Bonaire. In januari en februari vorig jaar kwamen zelfs 6,7 procent meer toeristen naar Bonaire dan in dezelfde maanden in 2019. In januari en februari 2020 was er ook nog niet veel bekend over het coronavirus, wat een maand later wel anders was.

In maart vorig jaar werden de luchtruimen van Saba, Bonaire en Sint-Eustatius gesloten vanwege het oprukkende coronavirus voor inkomende passagiers vanuit Europa en hoog-risico-landen. In de maanden juli en augustus was er nog een opleving van toeristen op Bonaire door de versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook op Sint-Eustatius waren er in januari en februari vorig jaar nog veel toeristen, de aantallen waren vergelijkbaar met januari en februari 2019. Vanaf maart daalde de aantallen sterk. 

Het aantal toeristen over heel vorig jaar wat met het vliegtuig op Sint-Eustatius aankwam was 69 procent minder dan in 2019. In 2020 kwamen er 3,3 duizend toeristen aan en in 2019 waren dat er 10,5 duizend. Op het Eiland Saba kwamen vorig jaar in januari en februari een vergelijkbaar aantal toeristen aan als in januari en februari 2019. Over het hele jaar genomen was er vorig jaar een afname van het aantal toeristen dat met het vliegtuig aankwam op Saba van 67 procent ten opzichte van 2019. Het is afwachten wat het toerisme dit jaar gaat doen, voorlopig zal het toerisme nog niet op gang komen. Wereldwijd zitten diverse landen nog steeds in een lockdown en zitten er nog veel landen op slot. Het is hopen op betere tijden.

Lees ook: Italië verlengt reisverbod met een maand tot na Pasen

Print Friendly, PDF & Email