In Venlo bouwt VDL Bus & Coach de eerste elektrische camper voor de West-Europese markt. VDL Bus Venlo, onderdeel van VDL Bus & Coach, en Camperfixx B.V. gaan een langdurige samenwerking aan om de ambitie van veel vakantieliefhebbers te vervullen. Met de e-Fixxter is het straks mogelijk een afstand van ongeveer 300 kilometer af te leggen. 

VDL Bus Venlo wordt industrieel partner van Camperfixx, een camperbouwbedrijf uit Friesland. VDL gaat compacte elektrische campers bouwen op basis van de nagenoeg identieke Peugeot Expert, Toyota Proace, Opel Vivaro en Citroën Jumpy. Het gaat naar verwachting om minimaal 30 elektrische voertuigen in 2021, alleen al voor de Nederlandse markt. De voertuigen worden verkocht door Camperfixx. 

De samenwerking met Camperfixx past in onze strategie om onze afdeling Speciale Voertuigen te laten doorgroeien. We zijn al succesvol met de ombouw van ME-bussen en surveillanceauto’s voor de politie. Ook is er veel vraag naar onze Medibus, een mobiele artsenpraktijk. De werkzaamheden die wij uitvoeren in samenwerking met Camperfixx sluiten naadloos aan bij de competenties van de afdeling Speciale Voertuigen. Het is een mooie kans verder te groeien binnen deze sector. Daarnaast passen de activiteiten bij de filosofie van VDL Bus & Coach als frontrunner op e-mobility.

Mark Francot, directeur van VDL Bus Venlo

Nederlandse vakantiegangers kopen massaal campers, zo bleek uit een onderzoek van brancheorganisatie Bovag in juli 2020. Daar heeft zelfs de coronacrisis geen rem op weten te zetten: veel mensen kiezen voor individueel vervoer en andersoortige vakanties in plaats van bijvoorbeeld vliegreizen naar buitenlandse bestemmingen. Behalve de 120.000 campers en kampeerbusjes telt Nederland ook nog een half miljoen caravans, zo blijkt uit de Bovag-cijfers.

Er zijn op dit moment eigenlijk geen grenzen aan de groei. Om de vraag naar elektrische campers aan te kunnen, willen wij graag samenwerken met VDL Bus Venlo. Wij zijn niet alleen actief op de Nederlandse markt, maar ook in Duitsland en België. We richten ons op actieve jonge gezinnen en mensen die richting hun pensioen gaan en van hun welverdiende rust gaan genieten.

Anno Huidekoper, CEO van Camperfixx

Steeds vaker zie je dat die doelgroepen ook de nadrukkelijke wens hebben om duurzaam op vakantie gaan. Compacte elektrische campers, geschikt voor 4 of 5 personen, zijn een gat in de markt en wij zijn met VDL de eerste die zo’n voertuig op de West-Europese markt aanbiedt. De elektrische camper wordt geleverd in een 4- en een 5-persoons versie. Uniek is de keuze uit 2 lengtes en beiden zijn, door de compacte bouw, ook uitstekend als ‘gewone’ auto te gebruiken. De hoogte bedraagt namelijk minder dan 2 meter en de draaicirkel van beide varianten is opvallend kort. De actieradius bedraagt ongeveer 330 kilometer. Het accupakket laadt in een half uur op tot maar liefst 80 procent van de batterij. De achterbank is verschuifbaar en kan in slechts 10 seconden worden opgebouwd tot een breed bed. Er is veel kastruimte en de keuken is voorzien van een koelkast. In het slaaphefdak kan een extra bed gemonteerd worden. 

taxibusjes

De bouw van de elektrische camper komt voor VDL als geroepen. VDL Bus Venlo, onderdeel van VDL Bus & Coach, produceert mini- & midibussen voor tour- en openbaar vervoer, politievoertuigen, taxibussen, luchthavenvervoer en speciaal vervoer zoals bussen voor gehandicaptenvervoer en VIP-bussen in alle mogelijke uitvoeringen. Door het instorten van de markt voor taxibusjes, door de coronacrisis vorig jaar, komt de bouw van de e-Fixxter op het goede moment. Verder wordt in Venlo de Medibus ontwikkeld. Deze mobiele artsenpraktijk, waarbij een VDL bus van het type Citea LLE-127 als platform dient, wordt momenteel ingezet bij een grootschalige studie van het Robert Koch Institute (RKI) naar de COVID-19-verspreiding in Duitsland.

Foto: VDL Bus & Coach bv

Lees ook: Doorontwikkeling in Born met toekomstbestendig VDL Nedcar

VDL Nedcar te Born
Print Friendly, PDF & Email