Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laat weten dat de orde handhaving bij de politie ligt en niet bij de supporters die de politie willen bijstaan om hun stad te beschermen. Grapperhaus waardeert het als bezorgde burgers zich uitspreken tegen de rellen en plunderingen die afgelopen dagen plaatsvonden. Met voetbalsupporters werden afspraken gemaakt dat zij tot 21.00 uur hun meningen mogen uiten en eigendommen beschermen, maar daarna is de avondklok toch echt voor iedereen van toepassing. De taak van ordehandhaving ligt bij de politie en marechaussee.

Uit angst voor nieuwe rellen hebben verschillende gemeenten afgelopen dinsdag een noodverordening of -bevel afgekondigd en/of zijn plekken aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Bij een noodbevel kunnen de autoriteiten in een bepaald gebied tegen specifieke personen strenger optreden dan wat volgens de gewone wet mag. Een stap verder gaat de noodverordening die wel lijkt op een noodbevel, want het betekent opnieuw: strenger optreden van autoriteiten dan de gewone wet voorschrijft, om onrust te voorkomen of op te lossen. Een verschil is dat een noodverordening vooraf al wordt aangekondigd wanneer de autoriteiten de problemen vooraf al zien aankomen.

Zo is bijvoorbeeld de gehele gemeente Eindhoven bestempeld tot veiligheidsrisicogebied vanwege de aanhoudende onrust na de ingevoerde avondklok, zo meldt de gemeente dinsdagavond. De maatregel is van kracht tot en met 9 februari. Dat betekent dat agenten er de komende tijd preventief mogen fouilleren. Zondag moest in de stad al een waterkanon en traangas worden ingezet. 

Lees ook: Noodbevel en gesloten station Eindhoven Centraal

PSV stadium
PSV stadium
Print Friendly, PDF & Email