Taxichauffeurs moeten voor hun werk op pad. Als dit noodzakelijk is en niet op een ander moment kan. Zij hebben hier geen formulieren voor nodig. Ook het halen of brengen van iemand die ’s avonds aan het werk is is geen geldige reden om buiten te zijn tijdens de avondklok. Om na werktijd naar huis te gaan kan je best gebruik maken van een taxi. Openbaar vervoer en taxi’s mogen dus blijven rijden tijdens de avondklok. Let wel op dat je over de juiste papieren beschikt om je na 21.00 uur te laten vervoeren want niet iedereen mag dan nog de weg op. Ook niet in de taxi. Maak vooraf een prijsafspraak met je lokale taxibedrijf om je dagelijks op te halen. 

Oppassen is volgens de Rijksoverheid geen geldige reden om tijdens de avondklok buiten te zijn. Als een grootouder dus op de kinderen komt passen, dan moet hij vóór negen uur weer thuis zijn of een taxi nemen na afloop. Ouders met een cruciaal beroep kunnen gebruik maken van de noodopvang via een gastouder, maar dat kan alleen als zij ingeschreven zijn bij een gastouderopvang. Zij mogen dan ook tijdens de avondklok hun kinderen brengen en halen.  Moet je naar buiten omdat je medische hulp nodig hebt, of omdat je iemand anders moet helpen, dan moet je in principe een Eigen verklaring hebben. Dat geldt niet bij ‘rampspoed’, waarbij er geen tijd is om voor een formulier te zorgen. Apotheken blijven open op de reguliere openingstijden. Dus ook hiervoor kan je de taxi gebruiken om medicijnen op te halen.

Avondklok
Samenvatting in beeld: Avondklok

Tankstations blijven open voor brandstof en aanverwante artikelen. Het levensmiddelen deel van winkels bij tankstations wordt voor het publiek gesloten tussen 20.45 uur en 06.00 uur. Net als de andere winkels in de levensmiddelenbranche. Het ophalen of wegbrengen van reizigers die tijdens de avondklok mogen reizen is niet toegestaan. Hiervoor kunnen de reizigers gebruik maken van de taxi. Nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen.

Lees ook: Even geen Rent A Bob tijdens de komende avonden

Print Friendly, PDF & Email