Vorig jaar zijn er dankzij de gezamenlijke inspanning van het ministerie van Buitenlandse Zaken, reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen ongeveer 50.00 gestrande Nederlanders gerepatrieerd. Deze Nederlanders waren door de gevolgen van de coronacrisis ergens ter wereld vast komen te zitten. De top 3 landen waar de meeste Nederlanders vast zaten, is Marokko, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

Minister Blok: “De repatriëring van tienduizenden gestrande Nederlanders is een ongekende operatie geweest. Ik ben de reisbranche en andere betrokken partners zeer dankbaar voor de enorme inspanning die ze hebben geleverd om al deze mensen weer veilig thuis te brengen. Daarnaast is en blijft de reissector een onmisbare partner in de uitvoering van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.”

Naast deze repatriëring heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vorig jaar ook ruim 4200 Nederlanders geholpen die in een acute noodsituatie zaten. Dit heeft de rijksoverheid onlangs bekend gemaakt. De reisadviezen op de website van Buitenlandse Zaken zijn vorig jaar maar liefst 89,5 miljoen keer bezocht, in 2019 was dit 3,25 miljoen.

“Nederlanders houden van reizen, en dat is prachtig. Ik gun het iedereen om weer onbezorgd op reis te kunnen. Helaas kan ik op dit moment nog niet met zekerheid zeggen wanneer het weer mogelijk is om op vakantie naar het buitenland te gaan. Gezondheid staat natuurlijk voorop, de start van de vaccinaties stemt hoopvol. Als overheid zijn we achter de schermen bezig om vorm te geven aan het antwoord op de vraag hoe we straks verantwoord en ‘coronaproof’ op vakantie kunnen. De ervaringen en inzichten van de reisorganisaties zijn hierbij heel belangrijk. We blijven daarom ook de komende tijd, nauw met elkaar in gesprek”, aldus minister Blok.

Lees ook: Aanvullende maatregelen reizigers VK en Zuid-Afrika

Print Friendly, PDF & Email