De Utrechtse Taxi Centrale (UTC) maakt zich zorgen over particulieren die door een avondklok geen vervoer meer kunnen krijgen, zoals bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of een huisartsenpost. UTC-voorzitter Mourad El Baqqali laat via het ANP weten dat de taxicentrale ook in de nacht samenwerkt met apotheken voor het bezorgen van medicatie bij veelal ouderen. In dezelfde berichtgeving laat ook Hedy Borreman, directeur van Taxi Centrale Amsterdam (TCA), weten al veel gebeld te zijn door ziekenhuizen die bang zijn dat ze hun patiënten niet meer kunnen vervoeren. Er is al weinig werk in de sector en het weinige werk wat er nog is heeft veelal betrekking op vooraf besteld vervoer zoals noodzakelijke NS-ritten of zorgritten.

De branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) geeft steun aan de oproep. Ritten die vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn geregeld, zoals van en naar een winkelcentrum, vinden meestal overdag plaats. Een ander geluid komt van veel chauffeurs die zich druk maken over de standplaatsen. Wanneer de avondklok ingaat en taxi’s rijden, verwachten zij overvolle standplaatsen.

Vandaag wordt in de Tweede Kamer een debat gevoerd over de invoering van de avondklok. Het kabinet wil de steun van de Tweede Kamer bij de invoering van deze zware maatregel. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, was eerder geen voorstander van een avondklok. Helemaal niet nodig voor de zorg op dit ogenblik en een te rigoureuze maatregel. Eerder had Ernst Kuipers, collega bij het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zich wel uitgesproken voor de avondklok. 

De discussie spitst zich toe op de avondklok, die het kabinet heeft voorgesteld van 20.30 tot 4.30 uur. Het kabinet verwijst daarbij vooral naar de gevaren van de Britse variant van het virus. Gisteren kwam het OMT met een advies waarin staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan opleveren. Als de avondklok er komt, dan gaan de maatregelen aankomende zaterdag in. 

Lees ook: 58 taxichauffeurs chauffeurskaart kwijt

TCA Amsterdam
Print Friendly, PDF & Email