Er worden momenteel felle discussies gevoerd over het feit dat er dagelijks tientallen vluchten ons land binnen komen vanuit het Verenigd Koninkrijk, terwijl daar de situatie kritiek is. Minister van Infrastructuur en waterstaat schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet zich zorgen maakt over de oplopende besmettingen en de mutaties van het virus. Hierbij informeert ze over de aanvullende maatregelen die het kabinet neemt om de risico’s op de import van het virus door internationaal reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk, en Zuid-Afrika verder in te perken. Ook de situatie in Ierland vraagt om aanvullende maatregelen.

Per vrijdag 15 januari 00:01 zal, naast de verplichte negatieve PCR-test van maximaal 72 uur voor vertrek, een negatieve antigeensneltest direct voor vertrek verplicht worden gesteld voor alle reizigers die met het vliegtuig vanuit het VK, Ierland en Zuid-Afrika naar Nederland reizen. Voor reizigers die per schip reizen zal deze verplichting zo snel mogelijk ingaan.

De verplichting geldt ook voor transportmedewerkers, die op dit moment zijn uitgezonderd van de negatieve PCR-testuitslag, zoals vrachtwagenchauffeurs en bemanning aan boord van vliegtuigen en veerboten. Deze negatieve antigeentest komt niet in de plaats van de dringende oproep tot 10 dagen quarantaine na aankomst in Nederland; deze dringende oproep blijft van kracht.

Nederland trekt met deze maatregelen nauw op met Frankrijk en België. Voor passagiers die via de trein (Eurostar) vanuit het VK naar Nederland reizen, is er op grond van de Franse maatregelen al een negatieve sneltestverplichting. Het kabinet blijft iedereen oproepen tot en met eind maart niet te reizen naar het buitenland. Dit meldt de Rijksoverheid op hun website.

Lees ook: Spoedwet verplichte PCR-test voor risicogebied

Print Friendly, PDF & Email