Nog steeds zitten veel landen om ons heen ook in lockdown, dit heeft enorme gevolgen voor de luchtvaart. Luchtvaartmaatschappij Ryanair meldt dat ze genoodzaakt zijn hun vluchtschema aan te passen in verband met de momenteel geldende lockdown in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ryanair verwacht dat door de lockdown in januari het aantal passagiers zal dalen tot minder dan 1,25 miljoen passagiers en in februari en maart zelfs zal dalen tot 500.000. Dit heeft invloed op het verwachte boekjaar en wordt daarom naar beneden bijgesteld van 35 miljoen passagiers naar 26 tot 30 miljoen passagiers. Vanaf 21 januari worden de vluchtschema’s aangepast. Dit zal ertoe leiden dat er vanaf eind januari bijna geen vluchten van en naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd door Ryanair, totdat de beperking opgeheven wordt. Ze hopen dat de Ierse en Britse overheid de uitrol van het vaccin gaan versnellen, aldus Ryanair op hun website.

Een woordvoerder van Ryanair zei:

“De WHO heeft eerder bevestigd dat regeringen al het mogelijke moeten doen om brute lockdowns te voorkomen, omdat lockdowns ‘het virus niet wegnemen’. De Ierse reisbeperkingen volgens Covid-19 zijn al de strengste in Europa, en daarom zijn deze nieuwe vliegbeperkingen onverklaarbaar en ondoeltreffend wanneer Ierland een open grens tussen de Republiek en het noorden van Ierland blijft hanteren. Aangezien de derde lockdown van Ierland het Covid-virus niet zal wegnemen, is er een plicht van de Ierse regering om de introductie van vaccins te versnellen, en het feit dat de Deense regering, met een vergelijkbare bevolking van 5 miljoen, al 10 keer meer burgers heeft ingeënt dan Ierland laat zien dat er noodmaatregelen nodig zijn om de Covid-vaccinaties in Ierland te versnellen.

NPHET (het Ierse volksgezondheidsteam), dat volgens ons veel aspecten van de Ierse Covid-aanpak (gezichtsmaskers, test & trace, internationale reizen, verzorgingstehuizen en vleesfabrieken) verkeerd heeft beheerd, zou nu een dagelijks rapport moeten uitbrengen van het aantal vaccinaties in Ierland, en uitleggen waarom ze nog steeds achterlopen op de vaccinatiegraad van andere EU-landen van vergelijkbare grootte. Vaccinaties in plaats van lockdowns zijn de uitweg uit deze Covid-19-crisis, en hoe eerder NPHET actie onderneemt om de uitrol van vaccins in Ierland te versnellen, hoe beter”.

Lees ook: Ryanair geeft cijfers klant ervaringsonderzoek vrij

Print Friendly, PDF & Email