Fors investeren in fietsinfrastructuur en gelijktijdig de auto verbannen uit de stad, een kilometerheffing, de maximum snelheid terugbrengen naar 30 km/u., het afschaffen van parkeerplaatsen en het opvoeren van snelheidscontroles. Het zijn een paar voorbeelden van opdrachten die door het Brusselse Groen worden doorgezet nu er weinig of geen weerstand komt uit het bedrijfsleven. De Brusselse regering kreeg een vlaag van kritiek van de andere gewesten over zich heen omdat ze in 2022 een kilometerheffing wil invoeren. 

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) wijst op de impact van de coronacrisis, die mensen uit het openbaar vervoer haalde, maar ook op de snelle aanleg van nieuwe fietspaden dit jaar. 2020 was zo een scharnierjaar voor de Brusselse fietsers. Wanneer je veel nieuwe fietspaden bouwt komen fietsers er op af. Fietsersorganisatie ProVelo is blij met de cijfers, maar wijst er ook op dat er geen garantie is dat de stijging ook blijft na de coronacrisis.

Het autoverkeer zit ondertussen nog steeds niet op het niveau van voor de coronacrisis, blijkt nog uit de cijfers van de Brusselse tunnels. Over het hele jaar werden er ongeveer 20 procent minder autoritten genoteerd. Dat betekent daarom niet dat autobestuurders massaal op de fiets zijn overgestapt. Veel mensen werken immers nog thuis en wellicht komen de nieuwe fietsers uit het openbaar vervoer waar ze massaal werden weggejaagd door de overheid. Opvallend detail is dat de stijging vooral aftekent op zaterdagen en zondagen, vorig jaar meer dan een verdubbeling van het aantal ritten.

Londen, Singapore en Stockholm hebben een kilometerheffing en zijn geen economische woestijnen. Niets belet de Vlaamse regering om ook een kilometerheffing in te voeren.

Elke Van den Brandt (Groen)

In de stad Brussel en de achttien omringende deelgemeentes mag je sinds 1 januari 2021 nog maar maximaal 30 km/u rijden. Auto’s, bussen en vrachtwagens mogen alleen op de grote toegangswegen nog 50 en heel soms 70 km/u rijden. Elke Van den Brandt relativeert de haatcampagne die op Facebook woedt. Zij is de grote pleitbezorger van een kilometerheffing voor wie in Brussel de auto gebruikt en de architect van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur die sinds 1 januari in het Brussels Gewest geldt. Alsof de kilometerheffing in Brussel nog niet voor genoeg beroering zorgt, is er nu ook al sprake van een kilometerheffing op de Brusselse ring. Dat zou een alternatief moeten zijn voor de uitbreiding van de ring.

De drie sectorfederaties Febiac, Traxio en Renta reageren gezamenlijk op de nieuwe stadstol die Brussel wil invoeren. “Brussel verspeelt elke geloofwaardigheid van een fair belastingsysteem met deze tol”, kinkt het in een gezamenlijk persbericht. De kwestie van de uitbreiding van de Brusselse ring was dinsdag het onderwerp van discussie in de commissie mobiliteit van het Brussels Parlement. De Brusselse regering is er tegen, maar ziet in een intelligente kilometerheffing wel een alternatief om de congestie op de Ring aan te pakken.

Lees ook: Brusselse regering start sociaal fietsverhuurproject

tram
tram in Brussel
Print Friendly, PDF & Email