Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft het Moderna-vaccin, waarvan Nederland er zes miljoen heeft besteld, woensdag goedgekeurd. Vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge verwacht tussen nu en eind maart in etappes 400.000 doses van het Moderna-vaccin te ontvangen waarvan er naar verwachting zo’n 32.000 deze maand binnenkomen. Het is na het vaccin van BioNTech/Pfizer het tweede vaccin dat in Europa kan worden ingezet tegen het coronavirus. Opsteker voor Hugo de Jonge die deze week ook goed nieuws kon brengen nadat hij door de Tweede Kamer zwaar onder vuur kwam te liggen. Je moet er maar aan staan. Iedereen heeft snel een mening klaar over wat beter zou kunnen, maar gaat voorbij aan alles wat goed is gegaan. Daarbij komt nog dat Nederland een land van onderhandelen is en het geen gemakkelijke taak is voor de Minister van Volksgezondheid om aan alles en iedereen recht te doen. Kamerleden zoals fractievoorzitter Groenlinks Jesse Klaver denken het beter te weten en zouden alles met de wijsheid van nu het anders hebben gedaan.

Je moet Siberisch blijven maar soms moet je toch zaken goed beoordelen en wellicht andere afwegingen maken.

Hugo de Jonge

Laat het kabinet in deze fase vooral haar werk doen. Dat is precies wat de meeste lezers roepen. Om Nederland met de woorden van Geert Wilders de ‘dorpsgek van Europa’ te noemen gaat te ver, maar deze toon past uiteraard in de verkiezingspolitiek die we de komende maanden moeten aanhoren. De Jonge werkt zich zeven dagen in de rondte en doet zijn best voor iedereen. Ongeacht partijpolitieke programma’s moet je politici waarderen op prestaties. Deze minister probeert het goed te doen en daar heb ik alle vertrouwen in. Binnen de coalitie geniet minister Hugo de Jonge nog voldoende steun, daarbuiten wordt hardop aan zijn kunnen getwijfeld. Politici als Lodewijk Asscher (PvdA) en onder meer Lilian Marijnissen (SP) gaan in deze pandemie ons land niet beter helpen. Laat dat duidelijk zijn!

Moderna versus Pfizer 

Alle vaccins moeten allemaal op verschillende manieren worden vervoerd. Het ene vaccin moet op -70 graden Celsius gekoeld worden, het andere weer op een hogere temperatuur. Hugo de Jonge gaf aan bij Jinek, tijdens de uitzending van afgelopen woensdag, dat het vervoer goed geregeld is . Een vaccin dat op -70 graden Celcius moet worden vervoerd is een hele uitdaging in een westers land. Grote voordeel van het Moderna-vaccin is de logistiek. Veel makkelijker met vervoer. Bovendien kan het daarom ook op kleinere schaal worden verstrekt. Geen grootschalige vaccinatiecentra nodig.

Lees ook: Het vaccineren in Nederland is eindelijk begonnen

Sanna Elkadiri
zorgmedewerker Sanna Elkadiri
Print Friendly, PDF & Email