Duitsland verlengt zijn landelijke lockdown tot het einde van de maand en voert strengere beperkingen in. Een poging om een golf van coronavirusinfecties in te dammen, zei bondskanselier Angela Merkel. De nieuwe regels beperken voor het eerst niet-essentiële reizen voor inwoners van zwaar getroffen gebieden in heel Duitsland. Ze beperken het verkeer tot een straal van 15 kilometer in steden en districten waar het aantal nieuwe gevallen van coronavirus meer dan 200 per 100.000 inwoners over een periode van zeven dagen bedraagt. De regels bevatten ook de strengste limiet voor bijeenkomsten sinds de eerste lockdown in de lente, waarbij leden van een huishouden slechts één andere persoon mogen ontmoeten.

Winkels en restaurants blijven tot eind januari gesloten. Scholen moeten ook gesloten blijven en de lessen zullen online worden gehouden tot ten minste het einde van de maand. Net als veel andere Europese landen worstelt Duitsland om een tweede golf van het virus in te dammen. Groot-Brittannië begon dinsdag met zijn derde COVID-19-lockdown, waarbij burgers het bevel kregen om thuis te blijven. Het aantal bevestigde gevallen van coronavirus in Duitsland is de afgelopen 24 uur met 11.897 gestegen tot 1.787 miljoen, zei het Robert Koch Instituut voor infectieziekten dinsdag. Het totale dodental steeg met 944 tot 35.518. Ook in Nederland werd bekend dat de gevolgen van de lockdown niet het gewenste effect opleveren waardoor twijfelachtig is wat het kabinet op de volgende persconferentie zal mededelen.

We moeten het aantal contacten verder verkleinen, omdat we hebben gezien dat we de besmetting met het coronavirus de afgelopen paar weken niet hebben kunnen verlagen voor zover we zouden willen

Angela Merkel

Duitsland, de grootste economie van Europa en het dichtstbevolkte land, had in november een gedeeltelijke lockdown opgelegd, maar moest midden december scholen, winkels en restaurants sluiten nadat de eerste stappen niet het gewenste effect hadden gehad.

Angela Merkel
Angela Merkel
Print Friendly, PDF & Email