We hebben in heel Nederland veel corona-testlocaties, dat betekend ook heel veel afval. Gebruikte wattenstaafjes, beschermende kleding van de medewerkers worden vaak niet goed verpakt en afgevoerd. Dit blijkt uit inspecties van De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bij 39 corona-testlocaties, die tussen zeven en elf december zijn gedaan. Op 22 corona-testlocaties werd dit corona-afval niet goed verpakt en werd het niet op de juiste manier afgevoerd. Op deze locaties werd het corona afval gewoon met het bedrijfsafval afgevoerd. Dit mag niet, dit afval moet in speciale vaten volgens de ADR-regels of speciale plastic zakken gedaan worden. Ook is een speciale behandeling vereist bij dit besmettelijke afval.

Inspecteur-generaal van de ILT Jan van den Bos: “We zien dat kennis over verpakken en afvoer van besmettelijk afval nog te vaak ontbreekt. Met onze inspecties signaleren we dat het verpakken en vervoeren van covid-19 afval echt veiliger moet. Na onze gesprekken met betrokkenen is hier direct werk van gemaakt.”

Het niet goed verpakken en afvoeren van corona-afval brengt risico’s met zich mee. Mensen die betrokken zijn bij de verwerking van dit afval kunnen hierdoor besmet raken met het coronavirus. Daarom is het heel erg belangrijk dat de corona-testlocaties zich aan de geldende regels houden zodat dit afval veilig vervoerd en verwerkt kan worden. De desbetreffende testlocaties die het niet op de juiste manier deden zijn aangesproken hierop. De desbetreffende testlocaties hebben hier gelijk werk van gemaakt. De komende tijd zal de inspectie nauwlettend de corona-testlocaties blijven controleren of zij dit afval op de juiste manier verwerken en afvoeren.

Lees ook: Helden op de weg aan lot overgelaten aan de Britse grens

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
WhatsApp ons!
Heb je een tip of opmerking voor de redactie?
Je kunt Pitane Blue ook bereiken via WhatsApp.
Stuur ons een bericht op: +316-14792746
WhatsApp
Pitane Driver Tikkie
Print Friendly, PDF & Email