Het kabinet heeft besloten, na overleg met de sector en veiligheidsregio’s, dat per 29 december 2020 middernacht luchtvaartmaatschappijen, die naar Nederland vliegen vanuit alle gebieden waar een hoog COVID-risico geldt – zowel binnen als buiten de EU verplicht worden om alle passagiers vóór het boarden te controleren op de aanwezigheid van een negatieve PCR testuitslag. 

De PCR test dient maximaal 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen te zijn. Als passagiers geen negatieve PCR-testuitslag hebben die aan de eisen voldoet, dan mogen zij niet aan boord van het vliegtuig. De uitzonderingen op deze verplichting worden op Rijksoverheid.nl gepubliceerd. Bij aankomst in Nederland zullen teams van de betreffende veiligheidsregio’s op de luchthaven en havens in hun regio een steekproefsgewijze screening uitvoeren. Hiertoe wordt een aanwijzing verstrekt aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s.

Op zeer korte termijn zal het kabinet er op grond van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 via een ministeriële regeling in voorzien dat een aanbieder van internationaal openbaar personenvervoer per bus en trein de eis dient te stellen dat reizigers komend vanuit het buitenland in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag (PCR test afgenomen maximaal 72 uur voor de aankomst in Nederland). 

Het kabinet benadrukt nogmaals dat buitenlandse reizen in deze tijd alleen is bedoeld voor hen die vanuit noodzakelijke redenen zich moeten verplaatsen en dat ook met deze maatregel de huidige quarantaineregels blijven gelden.

Lees ook: Helden op de weg aan lot overgelaten aan de Britse grens

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Heathrow Airport
Heathrow Airport
Print Friendly, PDF & Email