Het aantal speedpedelecs in ons land is opnieuw gestegen dit jaar en is in 3 jaar tijd zelfs verdubbeld. Wat is nou eigenlijk een speedpedelec? Een speedpedelec ofwel speedbike is de krachtige versie van de e-bike. De topsnelheid van dit vervoersmiddel is ongeveer 45 kilometer per uur, en je mag hier alleen mee rijden op de rijbaan of op bromfietspaden, niet op het fietspad. Ook zijn de speedbike ’s gemiddeld duurder dan een e-bike. Ze zijn vooral interessant voor mensen die meer dan 15 km van hun werk wonen en toch op de fiets willen in plaats van met de auto. Sinds 1 januari 2017 is de speedpedelec vanwege de snelheid officieel een bromfiets en moet de fiets een bromfietskenteken hebben. Ook is het dragen van een speciale helm verplicht op deze snelle fiets.

Het CBS meldde dat er op 1 juli 2020 in Nederland 21,1 duizend speedpedelecs op de weg waren. Dit is een toename van 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor, toen Nederland 17,2 duizend speedpedelecs telde, en bijna een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden. Van de in totaal 21,1 duizend speedpedelecs zijn er in de eerste helft van 2020 3,3 duizend aangeschaft. De coronacrisis heeft volgens het CBS geen invloed gehad op de aanschafcijfers. Ook blijkt de speedpedelec erg populair te zijn onder de 45- tot 65-jarigen, deze leeftijdsgroep bezitten de meeste in ons land. De meeste speedbike ’s stonden op 1 juli in Utrecht, gevolgd door Gelderland en Groningen.

Lees ook: Afsluitdijk moet weer open voor fietsers en voetgangers

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Je kunt Pitane Blue ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
taxichauffeur rekent af met een Tikkie in Pitane Driver App
Print Friendly, PDF & Email