Een Tesla als taxi inzetten zou eigenlijk een briljant idee moeten zijn. Tesla is een auto met elektromotor die perfect zou moeten zijn voor dit soort omstandigheden. In 2014 besloot BIOS-groep haar taxi-vloot geheel elektrisch te maken. Enkele jaren geleden was het een eis van Schipholtaxi dat er een Tesla Model S werd aangeschaft. Achteraf blijkt de kwaliteit van de auto’s abominabel en laat de betrouwbaarheid veel te wensen over.

Vestigingsmanager Tofik Ohoudi die een lange carrière heeft als manager van wagenparken, heeft hij nog nooit zoveel problemen niet gezien als bij Tesla. Zijn werkgever Bios Groep, dat zo’n 70 Tesla’s als taxi inzet op Schiphol, gaat naar de rechter en eist een schadevergoeding. Dat laat het FD weten wat tevens aanstipt dat één van de grootste Nederlandse klanten van Tesla het niet meer pikt. Schiphol eist dat taxi’s met een volle batterij minimaal 400 km moeten kunnen afleggen.

“Tesla beloofde dat dat geen enkel probleem zou zijn” legt Van der Veer uit aan het FD. “Maar onze taxi’s haalden dat bij lange na niet.” Tesla verweert zich door te stellen dat het taxibedrijf de auto’s te intensief gebruikt. Onzin, vindt Van der Veer. “we hadden juist in de onderhandelingen benadrukt dat dit voor ons als taxibedrijf, waarbij we veel kilometers maken, een cruciaal punt was.”

Volgens Bios komt Tesla de afspraken uit 2014 niet na. Bios kocht 72 Model S wagens voor een bedrag van €5,7 mln. Daarvan werd €720.000 gesubsidieerd door RVO en de gemeente Amsterdam om elektrisch rijden aan te jagen. Een belangrijk onderdeel van de deal is de actieradius. Schiphol eist dat taxi's met een volle batterij minimaal 400 km moeten kunnen afleggen.

Financieel Dagblad

Het contract Schipholtaxi was gebaseerd op elektrische taxi’s. In 2014 kon je alleen kiezen voor Tesla in Nederland om daar aan te voldoen. Tesla gaat hier niet volledig vrijuit. Zij hadden kunnen weten dat taxi’s intensief gebruikt worden. Door de auto’s te leveren sta je achter je product. Dan moet je ook thuis geven bij klachten en het netjes oplossen. Volgens veel klanten is de service van Tesla in Nederland slecht en zijn ze moeilijk bereikbaar. 

verantwoordelijke

Men hoort ook wel eens het verwijt dat Schiphol aan de basis zou liggen van de problemen als opdrachtgever en niet Tesla. Schiphol heeft nooit Tesla voorgeschreven. Ze gaven elektrische auto’s een prioriteit in de wachtrij. Toch blijkt uit onderzoek dat de Tesla batch uit 2014 waar het gross van de eerste lichting Tesla-taxi’s uit stamt, erg slecht in elkaar werden gezet. Uiteindelijk bleken die eerste generatie Model S niet betrouwbaar voor intensief gebruik.

Lees ook: Stichting Tesla Claim kondigt collectieve rechtszaak aan

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Tesla Model S
taxisoftware in de Cloud
Print Friendly, PDF & Email