De Gemeente Den Haag stelt nog eens 300.000 euro extra beschikbaar voor de omruilregeling voor vieze dieselauto’s en brom- en snorfietsen. Daarmee komt het totaalbedrag voor deze regeling, die nog tot 31 december 2020 loopt, op 1.000.000 euro.

Dat maakt wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie) onlangs bekend in een bericht op de website van de Gemeente Den Haag. Eerder werd er al 400.000 euro toegevoegd aan de succesvolle regeling nadat de oorspronkelijke 300.000 euro op was. Inwoners die hun dieselauto inruilen krijgen een tegoed van 1.000 euro. Het slopen van een brom- of snorfiets levert een tegoed op van 400 euro. Hagenaars met een Ooievaarspas krijgen 750 euro.

Van Tongeren: “De regeling is een groot succes. Sinds begin dit jaar zijn in totaal 659 brom- en snorfietsen en 80 dieselauto’s ingeleverd. Ook zijn er nog honderden aanvragen die in behandeling worden genomen. Meer schone lucht vinden we, zo blijkt maar weer, heel belangrijk in Den Haag!”

Over de regeling

Eigenaren van auto’s of brommers die gebruik maken van de regeling kunnen het tegoed gebruiken voor een (elektrische) fiets, een elektrische brom- of snorfiets of een kaart voor reizen met het openbaar vervoer. Het tegoed op de OV-kaart kan ook worden gebruikt voor het huren van een deelauto of OV-fietsen. 

De regeling sluit aan op de uitbreidingen van de milieuzones die de komende jaren stapsgewijs ingevoerd worden. Per 1 december 2020 mogen tweetakt brom- en snorfietsen van voor 1 januari 2011 niet meer rijden in Den Haag. 

Van Tongeren: “Er zijn ook ondernemers met vragen over deze regeling voor meer schone lucht in Den Haag. Die hebben zich inmiddels gemeld bij de gemeente. Samen met hen wil ik kijken naar een duurzame oplossing die voor iedereen werkt.”

Vanaf medio 2021 komt er een milieuzone voor diesels in het centrum, waar dan alleen personen- en bestelauto’s vanaf emissieklasse 4 toegestaan zijn. Dat zijn dieselauto’s met een bouwjaar vanaf ongeveer 2006. Voor vrachtauto’s op diesel wordt dan de bestaande milieuzone uitgebreid, en vanaf 2022 zijn daar alleen nog vrachtauto’s en autobussen met emissieklasse 6 toegestaan. Dit zijn voertuigen met een bouwjaar vanaf ongeveer 2014.

Lees ook: Omruilregeling voor vieze dieselauto’s en brommers

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Pitane Driver Tikkie
Print Friendly, PDF & Email