PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Truckparking in Tongeren krijgt toch sanitaire voorzieningen


Afgelopen zomer kondigde Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters aan dat er dringend nood is aan extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens en zeker ook in Limburg. Dat er nu een truckparking komt met extra capaciteit op 35 km van haar voordeur is een goede zaak volgens het BTB-ABVV, maar dat er geen enkele sanitaire voorzieningen voor de chauffeurs komen is totaal onaanvaardbaar volgens de belangenorganisatie BTB-ABVV. 

Toch blijkt deze noodkreet niet te kloppen en werden de investeringsplannen voor het sanitair via een afzonderlijke aanbesteding ingezet. Dat blijkt uit een telefoontje met onze redactie naar aanleiding van onze publicatie. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters bevestigt de aanleg van een nieuwe vrachtwagenparking ter hoogte van het op- en afrittencomplex 32 van de E313 in Tongeren. Vlak naast de industriezone Tongeren-Oost, aan de huidige carpoolparking, komt er een nieuwe parking die plaats biedt aan 44 vrachtwagens. Met dit project biedt de Vlaamse Overheid een antwoord op de stijgende vraag naar vrachtwagenparkings in de omgeving van industriezones en snelwegen.

“Het snelwegparking-overleg in Limburg bestond niet enkel uit loze beloftes. We gaan meteen over tot actie met het aanleggen van een nieuwe vrachtwagenparking in Tongeren”, aldus minister Lydia Peeters.

De ontsluiting van de nieuwe parking verloopt op dezelfde manier als bij de carpoolparking, nl. via de rotonde aan de ontsluitingsweg naar industriezone Tongeren-Oost. De parking zal vrij toegankelijk zijn en dit op een apart omheind terrein. Er zullen ook sanitaire voorzieningen aangelegd worden. De werken voor de aanleg van de vrachtwagenparking worden in de eerste helft van 2021 opgestart. De Vlaamse Overheid investeert 1,25 miljoen euro in dit project.

belangenorganisatie BTB-ABVV

BTB-ABVV vertegenwoordigd alle werknemers uit de maritieme sectoren, de havenarbeiders, de arbeiders in de luchtafhandeling, in het goederen -en personenvervoer en in de logistiek.  Ook in het verleden uitte BTB-ABVV al meermaals kritiek op het feit dat er op de openbare parkings het broodnodige sanitair ontbreekt. Op parkings zoals die in Peutie, Everberg, Landen, Lille, Crisnée, Helecine is – ondanks onze vraag aan de verschillende ministers – nog altijd geen toilet te zien.

Tom Peeters, Adjunct v/d Federaal Secretaris BTB-ABVV Wegvervoer en Logistiek: 

“Slaapt Minister Peeters? We publiceerden nog geen maand geleden ons 9de Zwartboek snelwegparkings waarin we het gebrek aan (sanitaire) voorzieningen aanklagen. En nu is er in de aanbesteding van een nieuw aan te leggen truckparking geen enkel sanitair voor de beroepschauffeur voorzien!”

Peutie langs de E19 is een van de schrijnendste voorbeelden. Het probleem is al zo’n tien jaar geleden aangekaart met toenmalig Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits. Zij beloofde er iets aan te doen, maar tevergeefs. Een toilet zou een basisvoorziening moeten zijn op elke parking. Dat deze in Tongeren niet wordt voorzien is onaanvaardbaar! Daarom zal BTB-ABVV de minister om uitleg vragen waarom er, ondanks haar beloftes, opnieuw niet naar ons en de beroepschauffeur wordt geluisterd.

Lees ook: Groeiend aantal elektrische trucks vraagt om infrastructuur

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
truck parking langs E17
Kantoor Lydia Peeters
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Truckparking in Tongeren krijgt toch sanitaire voorzieningen

Geef een reactie