PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

NS en ProRail investeren 5,6 miljoen voor AED op elk station


Na groeiende kritiek op onvoldoende AED’s investeren NS en ProRail 5,6 miljoen euro. Begin 2021 moeten op alle vierhonderd stations in Nederland in totaal meer dan zevenhonderd nieuwe AED-apparaten hangen. De AED’s krijgen een plek bij het station, waardoor in een straal van 500 meter rondom het station een AED voor handen zal zijn.

Volgens een woordvoerder wordt de aanbesteding nog deze week in gang gezet. De apparaten gaan daarnaast onderdeel uitmaken van het landelijke reanimatie oproepsysteem HartslagNu. De Hartstichting doet ook mee aan het project en fungeert als kennispartner.  

als elke minuut telt

Volgens de Hartstichting krijgen jaarlijks zo’n 17.000 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Ongeveer de helft wordt gereanimeerd. De eerste minuten na een hartfalen zijn cruciaal. De gemiddelde aanrijtijd van een ambulance is 10 minuten. Wanneer een slachtoffer binnen zes minuten wordt gereanimeerd is de kans op overleven het grootst. Een AED geeft een  schok af via twee elektroden op de borstkas, met als doel het verstoorde hartritme te herstellen.

De vraag is of niet alleen stations, maar ook treinen AED’s moeten krijgen. Regionale vervoerder Arriva maakte vorig jaar bekend dat te doen, NS gaat niet zover. In 80 procent van de gevallen bereikt een rijdende trein binnen zes minuten het eerstvolgende station, stelt NS.

wat gebeurt er bij een hartstilstand?

Bij een hartstilstand staat het hart niet echt stil, maar pompt het niet goed waardoor de organen en de hersenen geen zuurstof krijgen. De hartkamers trekken heel snel en chaotisch samen. Dit heet ook wel ventrikelfibrileren. Met een AED geef je een elektrische schok waardoor het hart weer in normaal kan komen (defibrilleren). Hoe eerder een AED wordt ingezet, hoe groter de kans dat het hart weer in een normaal ritme komt.

Lees ook: NS heeft als doel dat alle stations in 2050 circulair zijn

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
zicht vanuit sanitaircompartiment ambulance
software koppelen aan Chiron
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “NS en ProRail investeren 5,6 miljoen voor AED op elk station

Geef een reactie