PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Taxi en carsharing kunnen elkaar versterken in mobiliteit


Onderzoeken, enquêtes en talloze praatgroepen, wat zijn we met onze mobiliteit voor de komende jaren bezig. En dat allemaal in een periode waarin we met elkaar oproepen om afstand te houden en juist zo weinig mogelijk te reizen en van huis uit te werken. Toch worden gemeenschappelijke vaststellingen gedaan. Weersomstandigheden blijken de belangrijkste obstakels te zijn, ten nadele van verplaatsingen per fiets en te voet. 

‘first- en last-mile’ blijft een probleem

Het openbaar vervoer kan ons aardig op weg helpen. Het eerste stukje en het laatste stukje van de reis blijft een groot probleem voor veel zakelijke reizigers. De markt speelt handig in op deze behoefte door deelauto concepten te lanceren in drukke regio’s. Toch is dit niet altijd de oplossing voor onze probleemschets.

“Hoe ga je een deelauto ophalen vanuit Liempde terwijl de wagens op de marktplaats in Boxtel staan? Daar is niet over nagedacht in al deze concepten.”, aldus Jan van Kasteren tijdens de laatste MaaS vergadering van het MaaS-Lab.

Toch is de oplossing simpel! Deelauto bedrijven, maar ook plaatselijke taxibedrijven, kunnen bijvoorbeeld met elkaar een deal sluiten om bestuurders naar de wagen te brengen. Speciale ‘first‘ of ‘last‘ mile tarieven kunnen hierin meehelpen om ‘carsharing‘ aantrekkelijker te maken. Tenslotte verplaatsen veel taxi’s zich door de stad zonder klanten onderweg naar standplaatsen of andere locaties zoals ziekenhuizen, dag instellingen of hotels.

openbaar vervoer blijft slecht scoren

Zowel voor de trein als voor de metro, tram of bus wordt stiptheid door meer dan de helft gezien als een groot obstakel voor het gebruik van het openbaar vervoer. Ook de betrouwbaarheid van de dienstverlening, de regeling van aansluitingen op andere vormen van openbaar vervoer en de tijd die nodig is om de bestemming te bereiken, zijn obstakels voor het gebruik van al deze vervoersvormen. 

Wat meer specifiek het treingebruik betreft, worden de kosten van de reizen en de beschikbaarheid van parkeerplaatsen in de buurt van de stations ook meer als een obstakel dan als stimulans ervaren. De belangrijkste reden om de voorkeur te geven aan de auto schuilt in de flexibiliteit en ook de vrijheid die hij biedt omdat hij niet aan een uurregeling gebonden is. Het comfort, de snelheid en de efficiëntie van de auto in vergelijking met andere vervoerswijzen worden ook gezien als stimulerende factoren. 

Lees ook: Coronacrisis laat taxibedrijven innoveren tijdens lockdown

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
bushalte anderhalve meter
taxichauffeur rekent cash af met een Tikkie
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Taxi en carsharing kunnen elkaar versterken in mobiliteit

Geef een reactie