PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Openbaar vervoerbedrijf HTM start met drukte-indicator


Door corona is het belang van reizigersspreiding in het OV in korte tijd toegenomen. HTM is het openbaar vervoerbedrijf van én voor de Haagse regio. HTM is vanouds hecht verankerd in de Haagse samenleving en is met haar trams, light-railvoertuigen en bussen een herkenbaar en vertrouwd gezicht in de regio. Met ruim 2.000 medewerkers verzorgen ze een belangrijk deel van het collectief personenvervoer over de rails en over de weg in Den Haag en in de regio. HTM startte daarom deze week – 6 oktober – met een drukte-indicator. Daarmee wordt op www.htm.nl en in de HTM reisapp een inschatting gemaakt of het tijdens een rit rustig of juist druk is in tram of bus.  

Ook vóór het coronatijdperk bleek uit meerdere onderzoeken dat mensen graag willen weten wat de rustige momenten zijn om te reizen met het openbaar vervoer. Dit verhoogt voor hen het comfort van de reis. Met de drukte-indicator is dit nu ook mogelijk. Op basis van reizigersaantallen van eerdere weken wordt een voorspelling gemaakt van de drukte in bus en tram. Hiermee kunnen reizigers zien welke drukte wij verwachten op een bepaald moment. De drukte-voorspelling wordt in reisplanners en op de website weergegeven, zodat reizigers desgewenst voor een rustigere rit kunnen kiezen. Het gaat hier dus om een indicatie en niet om real time informatie. Soms zijn er bijzonderheden of omstandigheden waardoor de werkelijke drukte afwijkt van de verwachting.

De voorspelde drukte wordt in de reisplanner weergegeven met een symbool van één of meer poppetjes. Bij één poppetje is het rustig en zijn er veel zitplaatsen beschikbaar, bij twee poppetjes is de bezetting gemiddeld, en bij drie poppetjes zijn er zeer waarschijnlijk alleen staanplaatsen beschikbaar. De drukte-indicator is in samenwerking met MRDH via de Innovatieroute tot stand gekomen. Ook sluit deze aan bij het landelijke initiatief van OV-bedrijven om drukte-informatie te leveren als onderdeel van de corona-maatregelen.

Lees ook: Kritisch SWOV rapport over de BSO-bus, de nieuwe Stint

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Je kunt ons ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Openbaar vervoerbedrijf HTM start met drukte-indicator

Geef een reactie