PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Brussel wil autorijden ontmoedigen en voert tolrijden in


Een dagje naar de Belgische hoofdstad met de wagen kan minstens 3 euro, maar wellicht veel meer, extra kosten. Parkeren niet inbegrepen. Vandaag staat het tolrijden hoog op de agenda van de Brusselse regering. Want het komt er zeker, ook al is er veel protest van sommige partijen en van werkgeversorganisaties die het asociaal noemen. De gewestregering buigt zich vandaag over welk systeem nu het meest geschikt is, maar een beslissing wordt nog niet verwacht. Lang zal het toch niet meer duren want volgend jaar worden de eerste testen verwacht.

auto liever kwijt dan rijk

Het tolrijden, zoals in Londen en Milaan, is volgens experts het meest geschikt voor de hoofdstad. Daarbij betalen bestuurders om tijdens een bepaalde periode in een zone te rijden, zonder kilometerbeperking. In Londen bijvoorbeeld kost de belasting om tussen 7 en 18 uur de stad binnen te rijden rond de 12 euro, iets meer zelfs. Brussel is niet zinnens om te wachten op Vlaanderen en Wallonië voor het invoeren van een kilometerheffing.

De nieuwe Brusselse minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) liet in Bruzz in niet mis te verstane woorden kennen dat ze de auto liever kwijt dan rijk is in de hoofdstad. Volgens La Dernière Heure heeft bij de keuze van het gekozen model voor tolrijden de overheid zich gebaseerd op het Stratec-rapport, dat op zijn beurt gebaseerd was op een stadstol, hetzij zonaal, hetzij in cordonvorm, met een lichte voorkeur voor de eerste oplossing.

wat is de zonetol?

Het principe van de zonetol is dat je betaalt om binnen een zone te rijden voor een bepaalde periode, zonder beperking van de hoeveelheid kilometers binnen de tijdspanne. Vrij eenvoudig te implementeren, maar dit systeem vereist nog steeds een aanpassing van ANPR-camera’s. Tenzij het Gewest het e-vignet aanneemt. Stratec schat de kosten voor de invoering van een stadstolsysteem op ongeveer 70 miljoen euro (34 miljoen investeringen, 36 miljoen operationele kosten).

wat met de cordontol?

Een cordontol bestaat uit het in rekening brengen van het overschrijden van een cordon. Hoe vaker het cordon wordt overschreden, hoe hoger de rekening. Interne verplaatsingen worden in deze formule niet aangerekend. De controle is vrij eenvoudig, zolang de cordons maar goed gedefinieerd zijn en voor iedereen duidelijk zijn. En het tarief kan variëren afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Lees ook: Tolheffing Westerscheldetunnel blijft toch gehandhaafd

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Fietsen in Brusselse verkeersdrukte
software koppelen aan Chiron
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Brussel wil autorijden ontmoedigen en voert tolrijden in

Geef een reactie