Een rechtbank in Londen oordeelde vanmorgen dat Uber “geen risico meer vormt” en een jaar nadat Transport for London (TfL) weigerde Uber’s vergunning te verlengen uit veiligheidsoverwegingen, krijgt Uber een nieuwe. De exacte lengte van de volgende vergunning van Uber en de algemene voorwaarden daarvoor worden later bepaald. Dat nieuws brengt Personenvervoer Magazine vandaag naar buiten.

Uber is nu een ‘fit and proper’ bedrijf om huurautodiensten te exploiteren in de Britse hoofdstad, ook al zijn de ‘black cab’-vertegenwoordigers woedend en hebben ze een heel andere mening. In de juridische procedure heeft de taxisector veel bewijzen geleverd voor de vele beveiligingsfouten bij de app.

Plaatsvervangend opperrechter Tan Ikram zei dat hij “voldoende vertrouwen had dat Uber London Ltd niet langer een risico vormt voor de openbare veiligheid ondanks historische tekortkomingen” na drie dagen eerder deze maand argumenten van de partijen te hebben gehoord. Uber mocht tot het beroep tegen de beslissing van TfL in Londen blijven rijden.

Steve McNamara, algemeen secretaris van de Licensed Taxi Drivers Association (LTDA), beschreef de beslissing in een eerste reactie als “een ramp voor Londen”. 

“Uber heeft keer op keer aangetoond dat het simpelweg niet betrouwbaar is om de veiligheid van Londenaren, hun chauffeurs en andere weggebruikers boven hun winst te stellen. Helaas lijkt Uber te groot om effectief te reguleren, maar wel te groot om te laten falen.”, aldus Steve McNamara. 

Rechter Ikram zei dat Uber de screeningprocessen heeft aangescherpt om document- en verzekeringsfraude te bestrijden en nu “voorop loopt bij het aanpakken van een industriebrede uitdaging”. Een van de beveiligingsproblemen die TfL signaleerde was de ontdekking dat zo’n 14.000 ritten met Uber-passagiers werden gemaakt door chauffeurs zonder vergunning die zich frauduleus hadden aangemeld bij de app met behulp van andermans identiteitspapieren.

“We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de zorgen van TfL weg te nemen, realtime identiteitscontroles voor chauffeurs in te voeren en ervoor te zorgen dat mensen veilig door de stad kunnen reizen.”, aldus Jamie Heywood, de regionale directeur van Uber voorafgaand aan de hoorzitting. 

Het bedrijf voerde aan dat het de afgelopen drie jaar radicaal is veranderd sinds TfL het in september 2017 voor het eerst een vergunning weigerde omdat het niet “geschikt of gepast” was om in de hoofdstad actief te zijn. Bij die gelegenheid won het in hoger beroep een voorlopige verlenging, maar het werd afgelopen november opnieuw een vergunning geweigerd vanwege identiteitsproblemen. De taxisector twijfelt nadrukkelijk aan de goede intenties van Uber. Vóór het proces zei McNamara dat “een luipaard zijn vlekken niet verliest”.

Lees ook  Het geheim van metro en felblauwe taxi in Qatar

Lees ook: Vanaf oktober rechtstreeks naar Londen met de trein

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Print Friendly, PDF & Email