PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Minister Lydia Peeters herziet 15 minuten regel taxisector


De Vlaamse regering heeft op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters na adviesdoorloping bij de MORA en de Raad van State de 15 minuten regeling in de vernieuwde taxireglementering definitief afgeschaft. De weeffout in de wetgeving waarbij minstens 15 minuten moest worden gewacht op een bestelde taxi was initieel bedoeld om de taxisector te beschermen tegen Uber en alleen bedoeld in de regio Brussels Airport. Door een fout in de wetgeving werd de regel onbedoeld van kracht overal in Vlaanderen 

“Deze regeling hield in dat wanneer een klant een taxi zou bestellen, deze de klant niet mag oppikken binnen de 15 minuten na bestelling en de klant zou moeten blijven wachten. Het opzet van deze regeling was om een afscherming te doen van de bestaande taxisector die de Brussels Airport in Zaventem bedient, maar in de praktijk was dit geldig voor heel Vlaanderen. Aan deze regeling maak ik nu definitief een einde”, zegt Lydia Peeters.

nieuw taxidecreet

In 2019 werd het nieuwe taxidecreet goedgekeurd die een modernisering van het taxilandschap moest toelaten. De taxi was in Vlaanderen, buiten de steden gerekend, eerder een uitzondering en was ook relatief duur. Oorzaak hiervan is terug te vinden bij de oude regels rond vaste tarieven, regels die verschillen van gemeente tot gemeente, de beperking tot het grondgebied van de gemeente waar de taxi een vergunning heeft en de quota die het aantal taxi’s beperken tot 1 taxi per 1000 inwoners. Eind 2019 volgde een uitvoeringsbesluit dat finaal werd goedgekeurd na het doorlopen van heel wat adviesprocedures. De nieuwe reglementering kon ingaan op 1 januari 2020. 

Lees ook: GTL doet onderzoek naar leveranciers Chiron koppeling

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Vlaamse taxisector
software koppelen aan Chiron
Print Friendly, PDF & Email

0 reacties op “Minister Lydia Peeters herziet 15 minuten regel taxisector

Geef een reactie