Met de overname van Autocab, een internationaal actief taxi- en huurauto-softwarebedrijf in Manchester, hoopt Uber Technologies Inc. ook de markt buiten de grote steden in Groot-Brittannië (en in andere landen) via taxibedrijven te kunnen bedienen. Daardoor verwacht Uber dat de markt zal uitgroeien tot 170 gebieden in plaats van de huidige 40 – meest grote steden. Uber verwacht dat taxichauffeurs zullen willen profiteren van “extra verdienmogelijkheden.” Autocab blijft grotendeels onafhankelijk, aldus de bedrijven in een verklaring.  

Uber is deze overname met taxisoftwarebedrijf Autocab overeengekomen, waardoor taxichauffeurs ook gebruik kunnen maken van het Uber-netwerk naast dat van de eigen taxicentrale. Autocab, dat al in 30 landen actief is, was net aan een internationale opmars bezig. Het bedrijf, geleid door Safa Alkateb, heeft zich altijd nadrukkelijk als een partner van de taxisector geprofileerd,. Daarom denkt een goed-ingevoerde Britse consultant in de taxisector dat deze overname bij een groot aantal taxibedrijven – die soms een felle concurrentiestrijd met Uber voeren – kwaad bloed zal zetten. Een aantal Autocab-klanten zal zich door deze overname ‘verraden’ voelen. Hij verwacht ook dat ‘een flink aantal’ taxicentrales op zoek gaat naar een ander boekingssysteem.  

Uber en Autocab onderstrepen dan weer dat de overname en de integratie van Uber in Autocab hen extra inkomsten garandeert. Uber heeft Autocab ook toegezegd de uitbreiding van het taxisoftwaresysteem te financieren. In steden waar Uber al actief is, zoals in Londen, vindt de integratie overigens niet plaats.

“Elke maand openen duizenden mensen de Uber-app op plaatsen waar het bedrijf niet werkt om te proberen een trip te maken,” stelde Uber in een verklaring. Dat is opmerkelijk, want Uber heeft sinds 2016 geen nieuwe locatie in het Verenigd Koninkrijk toegevoegd en zelfs de uiterst lucratieve operationele vergunning van het bedrijf voor Londen loopt gevaar omdat het bedrijf volgens de vergunningverlener Transport for London (TfL) niet op “een veilige en betrouwbare manier” kan werken.

Lees ook: Rechter beslist over Uber chauffeurs in Supreme Court

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Print Friendly, PDF & Email