Nu er in Europa in verschillende landen weer steeds meer corona uitbraken zijn, word er door de overheden gekeken wat er nog meer gedaan kan worden om dit corona probleem terug te dringen. In Nederland is de overheid druk aan het debatteren geweest over het gebruik van mondkapjes in publieke ruimtes en op straat. Tot nu toe zijn we in Nederland alleen verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en in het vliegtuig. De overheid is wel aan het kijken of per gemeente mondkapjes verplicht kunnen gaan worden.

Het dragen van mondkapjes is een enorm discussie punt en de meningen zijn hier erg over verdeeld. Volgens het RIVM is er beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van mondkapjes. Ze zeggen dat als iedereen zich aan de coronaregels houdt het niet nodig is om een mondkapje te dragen. In veel andere landen om ons heen is het heel ‘gewoon’ dat je een mondkapje draagt op straat, in de winkels, in restaurants en in andere publieke ruimtes. Wij zijn één van de weinige landen waar dit niet zo is.

België

In België zijn afgelopen dagen de maatregelen ook aangescherpt omdat er weer veel besmettingen bij zijn gekomen. Mondkapjes zijn daar verplicht in het openbaar vervoer, luchthavens, winkels, winkelcentra en andere openbare gebouwen, zoals musea, gebedshuizen, bioscopen en bibliotheken. Sinds kort is het ook verplicht in drukke winkelstraten en bij verplaatsingen in horecagelegenheden mondkapjes te dragen. Daarnaast worden mondkapjes aangeraden overal waar afstand houden niet mogelijk is. In Antwerpen is het dragen van mondkapjes overal verplicht zelfs op de fiets. In Antwerpen is ook een avondklok ingesteld. Tussen 23:30 uur en 06:00 uur moet iedereen binnenblijven. Inwoners van Antwerpen worden dringend gevraagd niet naar andere delen van België te reizen.

Duitsland

In Duitsland zijn het aantal corona besmettingen ook weer aan het toenemen. In Duitsland is het dragen van een mondkapje ook heel ‘normaal’. Daar is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en in winkels. Ook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants. Verder overal waar het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te bewaren. Ook heeft de Duitse overheid een nieuwe maatregel aangekondigd, reizigers uit corona-risicogebieden moeten zich verplicht laten testen op corona bij terugkeer in Duitsland. Deze maatregel gaat waarschijnlijk in vanaf volgende week.

Lees ook: Vervanging digitale paspoorten noodzakelijk voor oktober

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Je kunt Pitane Blue ook bereiken via WhatsApp.
Stuur je bericht naar: +316-14792746
WhatsApp
Print Friendly, PDF & Email