Hoe maak je het reizigers zo makkelijk mogelijk om van deur tot deur te reizen met een combinatie van vervoersmiddelen, van openbaar vervoer tot deelfiets, deelauto en watertaxi? REISinformatiegroep, de organisatie achter de 9292-reisplanner, doet mee aan een pilot gericht op de metropoolregio Rotterdam Den Haag om mobiliteit als een dienst aan te bieden – Mobility as a Service (MaaS).

“We werken samen volgens een innovatiepartnerschap. Elk brengen we onze eigen expertise in. Daarbij richten wij ons vooral op OV-reizigers, PON via mobiliteitsoplossing Shuttel op werkgevers en Tranzer, die (inter)nationaal mobiele tickets verzorgt voor OV en andere deeldiensten, op toeristen. Voor die groepen ontwikkelen we elk onze eigen vorm van MaaS. Het idee is dat die diensten elkaar straks gaan versterken.”, aldus Tania Rademaker, die het project begeleidt vanuit REISinformatiegroep.

maak kennis met Moves

Concreet betekent dit dat je binnenkort je reis kan plannen, boeken en betalen in één app, ongeacht hoe je je verplaatst. Moves, zoals deze service aan de klant gedoopt is, is een van de zeven samenhangende regionale MaaS-projecten die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in het leven heeft geroepen om mobiliteit als dienst naar een hoger plan te tillen. Waarbij je als reiziger betaalt voor het gebruik van (geïntegreerde) vervoersdiensten, zonder te hoeven investeren in vervoersmiddelen. 

De verwachting is dat dit een positieve impact heeft op de belasting van de infrastructuur – vooral in en rondom de steden – op de luchtkwaliteit en de leefbaarheid. Want hoe eenvoudiger het wordt om met schone, voor iedereen toegankelijke vervoermiddelen van A naar B te komen, hoe meer mensen daarvoor kiezen. En dat betekent onder andere: minder autoverkeer op de weg en minder auto’s die het grootste deel van de tijd een parkeerplek bezet houden. Welkome ontwikkelingen in een tijd waarin toch al een verschuiving gaande is van bezit naar gebruik, zeker onder jongeren. Waarom nog zelf een auto, motor of fiets aanschaffen als je die net zo makkelijk kan delen?

Nieuw licht op luchthaven Elk MaaS-project heeft z’n eigen accent, om zo specifieke kennis op te doen, bijvoorbeeld over behoeften en gedrag van reizigers, van werknemers tot toeristen. Voor de metropoolregio speelt bijvoorbeeld de aansluiting met Rotterdam-The Hague Airport een belangrijke rol. Onder leiding van De Verkeersonderneming ondersteunen gemeenten Rotterdam, Den Haag, MRDH* en de luchthaven het MaaS-project. 

Om regionale (vervoers)initiatieven aan de pilot te koppelen en tot een optimale invulling te komen, hebben verschillende partijen, die al bezig zijn met MaaS, de handen ineengeslagen. Waaronder REISinformatiegroep die het deur-tot-deuradvies in de 9292-reisplanner al gestaag aanvult met extra mogelijkheden. Hoofdaannemer Pon, bekend van auto- en fietsmobiliteit en bijvoorbeeld Greenwheels, HuuB/Hely en Shuttel, breidt haar diensten verder uit met een multimodale app.

Lees ook: Pitane Mobility verenigt zich in MaaS-Lab van het KNV

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Tania Rademaker - Sales & Business manager bij 9292 REISinformatiegroep
Print Friendly, PDF & Email