De zaak werd reeds in 2016 aangespannen door vier Uber-chauffeurs die zeggen dat zij geen ondernemers zijn omdat Uber hun ondernemersvrijheid inperkt. Lagere rechters stelden de chauffeurs in 2016 en 2018 al in het gelijk, maar deze week moet het Britse hooggerechtshof in Londen uitspraak doen in deze zaak. Deze Uber zaak is weer een zaak in de vele internationale rechtszaken die tegen het bedrijf worden gevoerd.

Uber speelt hierin een spel en zal blijven proberen internationaal de rechtsgang te vertragen. Gemiddeld duurt een uitspraak in het hooggerechtshof tussen de 6 en de 9 maanden. Dat Uber zich niet gemakkelijk zal neerleggen bij een ongunstige uitspraak en zo lang mogelijk zal blijven procederen staat als een paal boven water.

schijn van zelfstandigheid of dienstverband?

Het hoogste rechtscollege in Frankrijk ziet chauffeurs van digitale taxidienst Uber als werknemers. Het Franse Hof van Cassatie heeft in haar arrest geoordeeld dat wanneer een chauffeur contact maakt met het digitale platform van Uber, dat er sprake is van een relatie van ondergeschiktheid. De chauffeur wordt in dat geval aangemerkt als werknemer. Wat moet er dan in Nederland gebeuren om dezelfde uitspraken te doen en wat heeft het bedrijf politiek geregeld om dit te voorkomen?

Voor zelfstandig ondernemerschap gaat op dat er een mogelijkheid moet zijn op een eigen klantenkring op te bouwen, dat er vrijheid moet zijn om eigen tarieven te bepalen en dat er vrijheid moet zijn om de voorwaarden te bepalen voor het verrichten van de diensten. Bij Uber-chauffeurs is hiervan geen sprake. Daarmee heeft dit arrest gelijkenissen met het Nederlandse stelsel en de elementen die Nederlandse rechters meewegen bij de beoordeling van de arbeidsrelatie. Hetzelfde geldt voor wetgeving in andere lidstaten.

“Wanneer je als consument geen kleding wil kopen afkomstig uit fabrieken in landen als Bangladesh, waar mensen werken onder zeer slechte arbeidsomstandigheden, laat je dan ook niet rondrijden door Uber.”

Uber heeft de mankracht en het geld om eindeloos door te procederen. De juridische strijd over de vraag of Uber een werkgever is, wordt internationaal gevoerd. En met succes, blijkt wel uit een uitspraak die het Franse hof van cassatie in maart deed. Ook FNV heeft bezwaren bij de werkwijze van Uber in Nederland en waarschuwt de overheid en consumenten.

Lees ook: Belastingdienst kijkt niet naar zzp- constructies taxichauffeurs

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

"Wanneer je als consument geen kleding wil kopen afkomstig uit fabrieken in landen als Bangladesh, waar mensen werken onder zeer slechte arbeidsomstandigheden, laat je dan ook niet rondrijden door Uber."

Gerrit Saey
Uber
Print Friendly, PDF & Email