Het zijn lastige tijden voor luchtvaartmaatschappij KLM, door de coronacrisis zijn ook zij zwaar in de financiële problemen gekomen. Tijdens het dieptepunt van de coronacrisis door de reisbeperkingen wereldwijd stond negentig procent van de KLM-vliegtuigen aan de grond. KLM moet financieel orde op zaken stellen en krijgt financiële steun van de overheid om het hoofd boven water te houden. De overheid heeft wel een voorwaarde aan de staatssteun gehangen. KLM moet noodgedwongen in de kosten snijden met maar liefst 15 procent, er moet een herstructureringsplan komen.

Tijdelijke contracten van medewerkers werden al niet meer verlengt, dit werd eerder al in maart besloten. Er werden 1500 tot 2000 tijdelijke contracten niet verlengd. 19 mei kwam KLM met een vrijwillige vertrekregeling (VVR) voor het personeel met een vast dienstverband. Dit om gedwongen ontslag van personeel te voorkomen. Deze regeling houdt in dat personeelsleden zich aan konden melden voor een vrijwillig vertrek bij KLM tegen een financiële vergoeding. Het vaste personeel wat in dienst is bij KLM en gebruik wil maken van de vrijwillige vertrekregeling kan maximaal achttien bruto maandsalarissen meekrijgen, ofwel anderhalf jaarsalaris. Dit zegt een woordvoerder van de KLM in verschillende nieuwsberichten.

Afgelopen zondag liep de inschrijving voor deze vrijwillige vertrekregeling af. Volgens diverse media hebben ongeveer 2400 KLM personeelsleden zich voor deze vrijwillige vertrekregeling aangemeld. Dit zijn ongeveer 1378 grondpersoneelsleden en 981 cabinepersoneelsleden en 77 piloten. Dat is dus bij elkaar een flinke ontslagvergoeding. Er werken ongeveer zesendertig duizend personeelsleden bij KLM, dit is dus een druppel op een gloeiende plaat. De vraag is of dit aantal genoeg is om een volgende ontslagronde te voorkomen. Deze week werd bekend gemaakt door de Europese Commissie op hun website dat ze groen licht hebben gegeven, op grond van de EU-staatssteunregels voor 3,4 miljard euro steun aan luchtvaartmaatschappij KLM. Dit moet de luchtvaartmaatschappij helpen van de ondergang.

Lees ook: Vakantiegangers gaan dit jaar nog boeken met reisvoucher

Print Friendly, PDF & Email