Uber blijft miljoenen kosten aan de economie, rechtspraak en overheden in geheel Europa. Zowat in alle landen van ons continent zijn problemen met het bedrijf. In Denemarken betaalde het meer dan € 3 miljoen boete om een rechtszaak in te voorkomen. De Deense justitie bereikte vrijdag een akkoord met Uber dat werd vervolgd wegens medeplichtigheid aan illegale activiteiten. Het boekingsplatform heeft ermee ingestemd een boete van 3,3 miljoen euro te betalen. Zoals toegestaan onder de Deense wet werd er zonder proces een overeenkomst bereikt.

“De Nederlandse dochteronderneming van Uber heeft nu ingestemd met een boete van 25 miljoen kronen wegens medeplichtigheid aan schending van de taxiwetgeving”, aldus de politie in een verklaring.

Uber claimde 2.000 chauffeurs en 300.000 klanten in Denemarken. Verschillende voormalige Uber-chauffeurs zijn in Denemarken veroordeeld wegens het overtreden van de taxiwet. Ook in Nederland liggen de praktijken van het bedrijf zwaar onder vuur. Er is geen land te bedenken waar het bedrijf de rechtbanken nog niet heeft gezien of conflicten heeft met de sector, vakbonden of overheid. En toch gaat het door met vaak ‘bedenkelijke’ activiteiten.

slechte arbeidsomstandigheden

Een herstart zit er voor voor veel chauffeurs niet meer in na de coronacrisis. Ook consumenten moeten massaal een halt toeroepen aan de werkwijze van Uber in Nederland door het bedrijf te negeren. 

“Wanneer je als consument geen kleding wil kopen afkomstig uit fabrieken in landen als Bangladesh, waar mensen werken onder zeer slechte arbeidsomstandigheden, laat je dan ook niet rondrijden door Uber. De afgelopen maanden hebben we veel ellende gezien bij ZZP’ers in de taxisector die voor Uber aan de slag waren voor de coronacrisis.”, aldus Gerrit Saey.

Na antwoorden op vragen aan Minister Koolmees door leden van de Tweede Kamer zien we duidelijk dat ook het kabinet antwoorden ontwijkt wanneer het gaat om de werkwijze van het online boekingsplatform en de uitbuiting van Uber-chauffeurs. 

Lees ook: Vrij spel voor sociale uitbuiting en Uber in Antwerpen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Print Friendly, PDF & Email