We hebben een ongekend turbulent eerste halfjaar achter de rug. Een scherpe daling in de taxisector begin maart wordt nu gevolgd door een zeer zwak herstel. Afgelopen week viel alweer het doek voor een taxibedrijf. Ditmaal werd Coöperatie Dutchcabs U.A. te Amsterdam door de rechtbank in Midden-Nederland failliet verklaard. Vele taxibedrijven zullen nog volgen. De sector likt haar wonden en reorganiseert waar mogelijk om de kosten aanzienlijk te drukken op werkplekken en kantoorruimten.

In het derde kwartaal zijn de gevolgen wellicht niet te overzien. Volgens het CBS gaat een derde van de horecabedrijven er vanuit dat zij het eind van 2020 niet halen. Ook in de sector cultuur, sport en recreatie dreigt een kaalslag want daar vreest twintig procent binnen vijf maanden te moeten stoppen. Stuk voor stuk sectoren waar de taxibedrijven uit de opstapmarkt de inkomsten vandaan halen.

“Ik had voor maart makkelijk drie tot vier ritjes per dienst naar Schiphol. Daar moet je het van hebben want stadsritjes brengen doorgaans niet eens gemiddeld EUR 20,- op. Momenteel haal ik niet eens elke dag een rit naar Schiphol. De markt wil niet herpakken en mensen laten de taxi toch massaal staan nu de versoepeling een feit is”, aldus een taxichauffeur in Den Haag.

ander aanpak is nu noodzakelijk

Het Eindhovense Censys BV heeft de afgelopen maanden een plan uitgewerkt om taxibedrijven uit de opstartmarkt, beter bekend als de de markt van de straattaxiritjes, te helpen. Sleutelelementen zijn uiteraard slimme automatisering en het werken van huis uit. Door volautomatische software beschikbaar te stellen tegen minimale tarieven is het mogelijk om met een minimum aan kosten een taxicentrale operationeel te hebben. 

Handige apps, cloud oplossingen, VOIP telefonie en slimme bewaking van de processen, stellen ondernemers in staat om zelf actief mee te draaien in de wagen en de uren op de vaste werkplek op kantoor te minimaliseren. Ook de hoge kosten voor het gebruik van Google Maps of Here Technology, die kunnen oplopen tot duizenden euro’s per maand, worden nu geminimaliseerd door de introductie van Pitane Mobility OSM. De software ontwikkeling  van het eveneens in Eindhoven gevestigde Pitane BV tijdens de corona lock-down, heeft geleid tot de lancering van een gloednieuw eigen routing- en geocoding systeem volledig gebaseerd op Openstreet Technology.

Een ander positief effect van deze aanpak is dat 24/7 taxibedrijven nu ook van huis, en zelfs vanuit de taxi, kunnen werken. De kantoorkosten worden steeds meer in vraag gesteld. En toch is in de verhuur en handel in onroerend goed het vertrouwen in het voortbestaan het hoogst, 75 procent van de bedrijven denkt het minstens nog een jaar te kunnen volhouden.

Lees ook: Pitane Mobility verenigt zich in MaaS-Lab van het KNV

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Thuiswerken
het nieuwe thuiswerken voor taxibedrijven met de Pitane Mobility Webeditie
Print Friendly, PDF & Email