PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Goed nieuws voor 30.000 KLM’ers en luchthaven Schiphol


De onderhandelingen rondom het steunpakket voor KLM hebben er in elk geval toe geleid dat het voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij  een belangrijke overwinning heeft opgeleverd. De Minister van Financiën Wopke Hoekstra en Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, presenteerden vrijdagochtend de details nadat de steun eind april werd toegezegd.

De kosten van KLM moeten met 15% worden verminderd. Vooral de hoge salarissen binnen KLM moeten flink inleveren. De overheid stelt zich garant voor een steunpakket van 3.4 miljard euro. Een lening van de overheid van 1 miljard euro en 2.4 miljard garantiestelling bij commerciële banken. 

“Wanneer KLM zou omvallen geeft dat onmiddellijk effect voor de luchthaven Schiphol. Aan de steunmaatregelen zijn zware voorwaarden verbonden. Het helpen van KLM door de overheid is een goede boodschap voor het personeel. Maar ondanks de steun zal KLM drastische maatregelen moeten nemen. Het is geenszins zeker dat dit steunpakket voldoende is om KLM te redden. KLM heeft reeds veel stappen gezet maar er zal nog veel moeten gebeuren.”, aldus Wopke Hoekstra

KLM blijft in Nederland

Een honderdjarig bedrijf dat door de coronacrisis staatsgaranties moet krijgen om te overleven. Goede internationale verbindingen en een open economie zijn essentieel voor een goede Nederlandse economie. In totaal zorgt KLM voor 114.000 banen in alle sectoren die binnen deze sector. In de garantievoorwaarden werd verankerd dat het bedrijf op Nederlandse bodem blijft. KLM moet zich instellen voor het aantrekkelijker maken van de trein door het aanbieden van combinatie tickets.

“Met dit steunpakket kunnen we niet alle pijnpunten bij KLM wegnemen. Maar we helpen een van de grootste werkgevers van Nederland door de crisis.”, aldus Cora van Nieuwenhuizen.

piloten en management moeten inleveren

Het reduceren van de kosten zal gepaard gaan met het verlies van banen. Volgens de steunvoorwaarden moet 15% van de kosten er af, en dat gaat banen kosten. Bij de piloten en management zullen salarisoffers worden gevraagd. De zwaarste salarisposten moeten het meeste bijdragen. Dat is redelijk wanneer men 6 tot 7 maal het salaris heeft van een modaal inkomen. De best verdienende piloten moeten ten minste 20% van het salaris inleveren.

Lees ook: We houden KLM in de lucht maar wat doen we met de zorg?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wopke Hoekstra
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Actiegroep opgericht tegen lawaai van motorvoertuigen

Bewonersgroepen die geluidsoverlast door motorvoertuigen bestrijden hebben zich verenigd in de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM). De begin deze maand (lees verder)

Leverancier van deelvervoer geeft mening in publicatie

Tarik Fawzi geeft vanuit zijn deelvervoer expertise zijn visie op mobiliteit in het pas verschenen (lees verder)

Stijging aantal verhuurdagen via platform MotoShare

De motorfietsenbranche heeft in de afgelopen maanden te maken met negatieve effecten van de crisis (lees verder)

Vlaamse grootsteden gaan weer plat op de buik voor Uber

Met de invoering van het nieuwe Vlaamse taxidecreet begin dit jaar, werd de rode loper (lees verder)

0 reacties op “Goed nieuws voor 30.000 KLM’ers en luchthaven Schiphol

Geef een reactie