PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

De elektrische fiets of e-bike is niet meer weg te denken


e-bike

De coronacrisis heeft er toe bijgedragen dat de verplaatsingen aanzienlijk korter zijn geweest en het nemen van de fiets een betere optie was dan de auto. Fietsen is juist vanwege het coronavirus een goede en gezonde oplossing om je te verplaatsen, en met fietsen bouw je weerstand op. Tijdens het begin van de crisis viel het autoverkeer in de stad bijna stil. Je merkte gelijk hoe prettig dat was. Nu het autoverkeer weer aanzwelt moeten we nadenken over oplossingen voor de fiets.

Fietsen is voor ons Nederlanders een begrip. De fiets is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Uit een peiling van de ANWB onder 2100 mensen blijkt dat ruim een derde verwacht ook na de coronacrisis vaker met een eigen vervoermiddel te zullen reizen. Ze vinden het te druk in het openbaar vervoer. De angst voor besmetting met een eventueel nieuw virus blijft ook op de lange termijn bestaan, blijkt uit de peiling.

lange wachttijden

De tijd dat je naar de fietsenhandelaar stapte en met de fiets naar buiten reed is al lang voorbij. De fietsen zijn niet aan te slepen waardoor wachttijden voor de e-bike makkelijk kunnen oplopen van 6 tot 8 maanden wanneer de fiets niet op voorraad is. De NS denkt zelfs veel minder passagiers te vervoeren als gevolg van de economische krimp, de toename van thuiswerken en de groei van alternatieven zoals de e-bike.

De fietshandelaren zien de vraag stijgen, vooral naar elektrische fietsen. De ‘gewone’ fiets heeft zich in de laatste jaren aardig weten te verdrukken door de komst van de elektrische fiets. Een e-bike heeft veel voordelen maar ook een aantal nadelen. De laatste jaren worden er steeds meer elektrische fietsen gemaakt die haast niet te onderscheiden zijn van gewone fietsen wat uiterlijk betreft. Batterijen en motor zijn vernuft weggewerkt in het frame en het display is alleen zichtbaar voor de fietser.

de eerste fietstocht

Uiteraard wil je zo snel mogelijk de weg op met je nieuwe e-bike, Toch is het verstandig om de accu voordat je de fiets voor de eerste keer gebruikt lang aan de lader te leggen. Het is natuurlijk afhankelijk van jouw accu hoe lang het duurt voordat de accu volledig is opgeladen. Dit varieert meestal tussen de drie en tien uur. Een nieuwe accu helemaal opladen voordat je hem leeg laat lopen zorgt er voor dat de stroom goed door alle cellen van de accu stroomt. Daardoor maakt hij direct een goede start.

Let op dat je bij de aanschaf van de fiets rekening houdt met de aanschaf van een goede fietsverzekering voor diefstal en schade. Bij de e-bike kan de schade door eenvoudig omvallen van je fiets al gauw een paar honderd euro zijn. Een display vervangen is aan de prijs. Veel modellen zijn voorzien van een module met GPS protectie. Hiermee kan bij diefstal achterhaald worden waar jouw fiets zich bevindt. 

Neemt een dief jouw fiets mee, dan komt het opsporingsteam meteen in actie zodat jij zo snel mogelijk je eigen fiets terugkrijgt. Wel zo fijn. Hoe dan ook, de elektrische fiets, of e-bike, is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Je ziet ze in alle vormen, kleuren en maten voorbij komen. Wie een werkgever heeft die een beetje bij de tijd is, kan met het nieuwe fietsplan de fiets bij elkaar sparen.

Lees ook: Samenwerking RET met deelfiets en elektrische scooters

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
uitgezonderd
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Regio’s gaan samenwerken voor snellere aanleg laadpalen

Verschillende regio’s willen gaan samenwerken met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en netbeheerders om sneller meer laadpalen te kunnen (lees verder)

Ontslag dreigt voor werknemers vliegmaatschappij Corendon

De Nederlandse vliegmaatschappij Corendon verkeert net als veel anderen in de reiswereld in de problemen (lees verder)

Introductie deelauto project op Schouwen-Duiveland Deelt

Het mobiliteitsplatform SD Op Weg op Schouwen-Duiveland introduceert het deelauto-project ‘Schouwen-Duiveland Deelt’. Met verschillende partners (lees verder)

Wegen worden ondanks coronacrisis weer drukker

Het is al maanden erg rustig op de Nederlandse wegen, kinderen gingen niet naar school. (lees verder)

0 reacties op “De elektrische fiets of e-bike is niet meer weg te denken

Geef een reactie