[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Burgemeester Femke Halsema heeft uitleg gegeven over de veel te drukke demonstratie tegen racisme op de Dam, op Tweede Pinksterdag. Raadsleden hadden kritische vragen, maar een meerderheid steunde de burgemeester wel. VVD-fractievoorzitter Marianne Poot had, zoals ze eerder al aankondigde, de motie van wantrouwen ingediend. De motie kreeg onvoldoende steun tijdens het debat.

Voorafgaande was er applaus en getrommel op pannen en potten van tientallen demonstranten bij aanvang van de gemeenteraadsvergadering. Die moesten er voor zorgen dat burgemeester Halsema zich gesteund voelde. Sylvana Simons van BIJ1 noemde het spoeddebat een stukje theater. Tijdens het debat waren ruim 10.000 mensen bijeen in het Nelson Mandelapark om te demonstreren tegen racisme.

“Laat ik maar met de deur in huis vallen, dit debat is niets meer dan een potje pesten. Ik ben vaak genoeg doelwit geweest van hetzes als deze en ik ruik het vanaf een kilometer afstand.”, aldus Simons.

excuses van Halsema

Op enig moment leek Halsema onder druk te staan tijdens het debat maar het geven van excuses aan de raad en de Amsterdamse bevolking waren voor de meeste raadsleden voldoende om de motie van wantrouwen niet te steunen. ChristenUnie-fractievoorzitter zei blij te zijn met de excuses die Halsema eerder aanbood. Een meerderheid van de gemeenteraad vond de motie van wantrouwen te ver gaan. Na een urenlang debat werd de motie van wantrouwen dus verworpen, die kreeg alleen steun van VVD, Forum van Democratie en de Partij van de Ouderen.

Lees ook: Aangepaste programma ’s Nationale Dodenherdenking

Lees ook  Politiek bepaalt kwaliteitsbeleid opstapmarkt in gemeenten
Amsterdam - Dam
Print Friendly, PDF & Email