Vervoersbedrijven werken hard om te zorgen dat de druk op het OV niet te groot wordt en mensen veilig kunnen reizen, ook als het weer drukker wordt. Hoewel de dienstregeling per 1 juni weer volledig is, betekent het niet dat volledige bezetting mogelijk is. De Minister President Mark Rutte en Staatssecretaris Stientje van Veldhoven namen zelf polshoogte bij de NS en zagen wat een klus het aanpassen van het materieel en het weer opvoeren van de dienstregeling is.

Om te zorgen dat er genoeg ruimte is om veilig te reizen, zal maximum 40% van zit- en staanplaatsen beschikbaar zijn. Reis dus alleen met het OV als het echt noodzakelijk is. Op stations en bij haltes blijft 1,5 m afstand de norm. Omdat dat in het OV niet altijd haalbaar is, wordt het dragen van een mondkapje in het OV per 1 juni verplicht. Houd je aan deze regels, dan is de kans het grootst dat we de maatregelen stap voor stap kunnen terugschroeven.

NS Reisassistentie

Nu ons land te maken heeft met het coronavirus, werd het proces van NS Reisassistentie gedeeltelijk aangepast. Reizigers kunnen nog steeds NS Reisassistentie aanvragen voor de reis, maar fysiek contact tussen de assistentieverlener en de reiziger of zijn hulpmiddel wordt vermeden. Deze maatregel geldt op alle stations waar NS Reisassistentie wordt verleend. 

Reizigers met een motorische beperking, gebruikmakend van een hulpmiddel krijgen van de assistentieverlener zoals de gewoon zijn vanaf het ontmoetingspunt naar de vertrekkende trein, tijdens het overstappen of na aankomst naar de uitgang. Bij het in/uit stappen maakt de assistentieverlener het reisassistentiemiddel (brug of plank) klaar. De assistentieverlener raakt de reiziger of het hulpmiddel niet aan

Lees ook  Gebrek aan onderhoud lijdt tot kortere treinen

Reizigers met een visuele beperking worden door de assistentieverlener begeleidt alléén door middel van mondelinge aanwijzingen, vanaf het ontmoetingspunt naar de vertrekkende trein of bij aankomst naar de uitgang.

Reizigers met overige beperkingen worden door de assistentieverlener begeleidt zoals ze gewoon zijn vanaf het ontmoetingspunt naar de vertrekkende trein, tijdens het overstappen of na aankomst naar de uitgang. Hierbij raakt de assistentieverlener de reiziger niet aan.

NS vraagt reizigers die gebruik willen maken van een reisassistent om zolang deze maatregelen van kracht zijn, zelf te zorgen voor iemand die tijdens de reiziger kan begeleiden. Is dit niet mogelijk, dan vraagt NS dringend om af te zien van het reizen met NS Reisassistentie. 

Foto: Twitter / NS Online

Lees ook: Touringcarsector dreigt om te vallen door kapitaalintensiteit

Roger van Boxtel
Print Friendly, PDF & Email