PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Grensoverschrijdend goederenvervoer moet soepeler


Een beetje dubbel gevoel, de vakantiesector ligt nagenoeg stil door de coronacrisis terwijl de buurman een drukke periode heeft door het goederenvervoer, een sector die nu op volle toeren moet draaien. Het team van Vacansoleil is druk bezig om iedereen te benaderen uiterlijk 2 weken voor de vertrekdatum. Bij Vacansoleil volgen ze de ontwikkelingen rondom het coronavirus (COVID-19) op de voet. 

De Europese Commissie is gekomen met een aantal aanbevelingen aan de lidstaten om grensoverschrijdend goederenvervoer soepel te laten verlopen. In de mededeling zet de Commissie uiteen hoe lidstaten de zogeheten ‘green lanes’ zouden moeten inrichten. Er mogen geen wachttijden langer dan een kwartier zijn bij grensovergangen.

commissie doet nog een aantal andere aanbevelingen

Chauffeurs moeten grenzen kunnen oversteken zonder problemen en ongeacht uit welke lidstaat ze komen en quarantaine regels mogen op hen niet van toepassing zijn, indien zij geen symptomen van Corona vertonen. Langs de transport routes moeten sanitaire voorzieningen en restaurants open blijven voor chauffeurs en goederenvervoer, een probleem wat de laatste week groot is. Chauffeurs zijn ook nergens meer welkom om te douchen, te eten of om naar toilet te gaan.

TLN is positief over deze communicatie en hoopt dat dit de gewenste duidelijkheid brengt en zorgt voor een verbetering in de situatie zoals die nu bij veel grensovergangen en in steeds meer lidstaten te zien is. De mededeling van de Europese Commissie is op dit moment niet meer dan een lijst met aanbevelingen aan de lidstaten. 

De Europese Commissie heeft geen bevoegdheid om maatregelen dwingend op te leggen in goederenvervoer, omdat lidstaten op het gebied van gezondheid zelf de baas zijn over te nemen maatregelen tegen corona. Meer dan dringende aanbevelingen kan de Commissie niet doen, dus het blijft de vraag of en hoe lidstaten deze aanbevelingen willen omzetten.

lees ook: Centraal meldpunt voor gestrande Nederlanders in buitenland

Laden bij distributiecentrum
Chef express restaurant
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
NS moet 2300 banen schrappen om gezond te blijven

Vanaf 1 juli is de dienstregeling bij de NS weer zoals voor de coronacrisis en (lees verder)

Vervoer van ouderen en gehandicapten blijft achter

Het vervoer van ouderen en gehandicapten blijft zwaar achter nu de 'anderhalvemeter' maatschappij langzaam op (lees verder)

Europees Parlement pakt gesjoemel vrachtwagensector aan

Het Europees Parlement pakt de fraude en misstanden in vrachtwagensector aan. Het moet afgelopen zijn (lees verder)

Taxisector komt met eigen protocol en wacht niet op RIVM

Vandaag kwam branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer naar buiten met een eigen sector protocol. KNV is daarbij samen met bonden zo (lees verder)

0 reacties op “Grensoverschrijdend goederenvervoer moet soepeler

Geef een reactie