PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Girl’s Ride vrouwentaxi denkt aan taxi voor vrouwen


Bij vrouwvriendelijke steden denk je misschien spontaan aan openbare wc’s en meer verlichting maar niet meteen aan vrouwentaxi. Als het aan Girl’s Ride ligt rijden er binnenkort zaterdagavond twee taxi’s rond in Brussel die enkel vrouwen meenemen, althans dat is het plan van een nieuwe taxidienst voor en door vrouwen. Girl’s Ride vrouwentaxi is een initiatief van een Brusselse studente van 24 jaar, die aangeeft dat ze zich niet altijd veilig voelt als vrouw in de stad. 

Volgens Bruzz voelt ze zichzelf niet altijd veilig in de stad. Ze lanceerde op de Instagramaccount van Girl’s Ride alvast een oproep om negatieve ervaringen met taxi’s te delen. Het vrouwentaxi initiatief is niet echt vernieuwend en kwam in veel andere steden waar het werd ingevoerd nauwelijks of niet van de grond. 

In Parijs zijn er sinds vorig jaar de apps Femme au Volant en Kolett VTC. Die laatste heeft intussen een veertigtal vrouwelijke chauffeurs in dienst om de Parisiennes veilig uit en thuis te brengen. Ook in Egypte is Pink Taxi actief met een dienst door vrouwen voor vrouwen in een land waar seksuele intimidatie endemisch is.

Volgens de initiatiefneemster moet de taxi 10 euro kosten per ritje en rijdt uit op zaterdagavond. Met een gemiddeld aantal ritten van twee per uur is het verdienmodel bij voorbaat gedoemd om ten onder te gaan aangezien het verre van kostendekkend is voor chauffeur- en wagenkosten.

Discriminatie aan de basis van het business model

Een man weigeren als passagier of als chauffeur, is discriminatie. In Londen werkt Pink Ladies daarom als een aparte ledenclub binnen een regulier taxibedrijf. In Frankrijk stellen de apps uitsluitend vrouwelijke chauffeurs voor, maar mogen mannen ook instappen mits ze vergezeld zijn van een vrouw. Dat zou volgens de bedrijven genoeg zijn om niet discriminerend te werken.

Lees ook: Zizi Fernandes drijvende kracht achter Mama Taxi

Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Zizi Fernandes drijvende kracht achter Mama Taxi

Toen ik haar jaren geleden tijdens onze eerste ontmoeting de vraag stelde waarom ze een goede baan bij een grote (lees verder)

WOTA lanceert nieuwe taxi-app in Wenen voor vrouwen gereden door vrouwen

WOTA (afkorting voor Woman Taxi) is de naam van de nieuwe app, die op 28 augustus in Wenen wordt gelanceerd. (lees verder)

Het ontslaan van een ongeduldige taxichauffeur lost probleem niet op

Op sociale media werd woedend gereageerd op beelden van een chauffeur van Regiotaxi Utrecht die op nogal ongeduldige wijze een (lees verder)

0 reacties op “Girl’s Ride vrouwentaxi denkt aan taxi voor vrouwen

Geef een reactie