PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Boeing piloot sprak zorgen uit over 737 Max in 2016


Een hooggeplaatste Boeing piloot die drie jaar geleden tijdens de certificering aan de 737 Max werkte, uitte twijfels over de functionaliteit die daarna aanleiding was bij twee dodelijke crashes. In de berichten, die stammen uit november 2016, beschrijft de piloot zijn zorgen over het MCAS-systeem dat hij in de vluchtsimulator had getest. Dat systeem duwt de neus van het vliegtuig automatisch naar beneden als het te snel stijgt.

De Amerikaanse federale luchtvaartadministratie maakt melding dat Boeing de transportafdeling op de hoogte bracht van het berichtenverkeer tussen de piloot en een andere medewerker van de vliegtuigbouwer. De toezichthouder zei dat Boeing maandenlang op de hoogte was van de communicatie.

In een verklaring schrijft de FAA dat zij de inhoud van het bericht ‘zorgelijk’ vinden.

 “De FAA is ook teleurgesteld dat Boeing dit document niet onmiddellijk onder de aandacht heeft gebracht bij zijn ontdekking.”

voorkomen van twee crashes

Twee crashes binnen minder dan vijf maanden – Lion Air Flight 610 op 29 oktober voor de kust van Indonesië en Ethiopian Airlines Flight 302 op 10 maart buiten Addis Abeba – doodden 346 mensen en leidden tot de wereldwijde aarding van de 737 Max-jets. Soortgelijke storingen zorgden ervoor dat MCAS herhaaldelijk de neus van het vliegtuig naar beneden duwde totdat piloten de controle verloren en het vliegtuig in beide situaties in duikvlucht naar beneden dook.

Hoewel de onthulling van dit nieuws Boeing en FAA’s pogingen om het vliegtuig weer in dienst te nemen misschien niet zal vertragen daalde het aandeel toch 7% nadat het nieuws over de berichtenuitwisseling bekend werd.

Lees ook: 

Boeing levert flink minder 737 MAX-toestellen vanwege aanhoudende problemen

Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Madurodam-attractie The Flying Dutchman eerbetoon aan KLM

The Flying Dutchman, dat is de naam van de nieuwe attractie in Madurodam. De ‘flight experience’ in een levensgroot vliegtuig (lees verder)

Busvervoer hoort tot de veiligste vervoerswijzen over de weg volgens SWOV onderzoek

Het reizen in een bus hoort tot de veiligste vervoerswijzen over de weg, dat blijkt uit een onderzoek dat SWOV (lees verder)

Boeing behoudt sterke positie ondanks aanhoudende problemen en miljarden verlies

De aanhoudende problemen van de 737 Max Boeing gaan miljarden kosten. Vandaag heeft Boeing er een bedrag op geplakt: Het (lees verder)

0 reacties op “Boeing piloot sprak zorgen uit over 737 Max in 2016

Geef een reactie