PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Peruvian Airlines en XL Airways geschiedenis


De Peruaanse luchtvaartmaatschappij Peruvian Airlines stopt tijdelijk met vliegen en kan wellicht de vijfde luchtvaartmaatschappij in korte tijd worden die failliet gaat.  Ook voor XL Airways is het doek inmiddels gevallen. Voor de Peruaanse luchtvaartmaatschappij is het een samenloop van omstandigheden. Het bedrijf wilde twee commerciële vliegtuigen invoeren maar de wet inzake tijdelijke invoer bestaat niet in Peru. Hierdoor liet de douane beslag leggen op de rekeningen van Peruvian Airlines.

XL Airways kan ondertussen wel definitief de geschiedenisboeken in. De ondernemingsrechtbank verwierp het enige overnamebod. Eind september stopte XL Airways reeds de ticketverkoop. De Franse prijsvechters hebben het momenteel moeilijk want eind september viel ook het doek voor Aigle Azur.

Omvallen van maatschappijen slecht voor Brussel

Brussel Airport heeft in september ruim 2,5 miljoen passagiers verwerkt, maar dat zijn er veel minder dan waar rekening werd mee gehouden. Diverse faillissementen en stakingen liggen aan de basis van deze slechte maandcijfers waardoor het 1.8% minder reizigers verwerkte dan een jaar daarvoor in dezelfde periode. Naast tegenvallende passagiersaantallen werd ook aanzienlijk minder vracht verwerkt. De luchthaven verwerkte 12.3% minder vracht dan een jaar eerder.

Britse regering wil aanpassingen van de regelgeving

Door al deze onvoorziene tegenvallers wil de Britse regering aanpassingen van de regelgeving. Vooral het omvallen van Thomas Cook, waarbij alle gestrande reizigers dienden te worden teruggehaald was een flinke financiële strop. De Britse regering en de Civil Aviation Authority huurden externe vliegtuigen in om iedereen veilig thuis te krijgen.

De regering stelt voor de regelgeving zo aan te passen dat in dergelijke situaties de toestellen en de crew toch nog kunnen vliegen om de gestrande passagiers naar huis te brengen. Het huidige systeem zet de vliegtuigen en de bemanning meteen aan de grond.

Het is niet duidelijk wie binnen dit voorstel dan wel moet opdraaien voor de kosten. Leveranciers van bijvoorbeeld de catering, brandstof en de bagage afhandelaars willen uiteraard zekerheid hebben over het betalen van de facturen die worden verzonden na het faillissement.

Lees ook: Faillissement Sloveense Adria Airways raakt SWISS

 

Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Einde dumpprijs voor vliegtickets maar vaste minimumprijs

Tweede kamer Politieke partijen Christen Unie en D66 hebben een voorstel gedaan bij minister Cora (lees verder)

Luchtvaartmaatschappij Easyjet kondigt reorganisatie aan

Het kon ook niet uitblijven, de Britse lowbudgetluchtvaartmaatschappij Easyjet verkeert door de coronacrisis in zwaar (lees verder)

Parkeren van vliegtuigen op Nederlandse luchthavens

De omvang van de dienstverlening op de Nederlandse luchthavens wordt sterk gereduceerd als gevolg van de wereldwijde reis- en vliegbeperkingen (lees verder)

0 reacties op “Peruvian Airlines en XL Airways geschiedenis

Geef een reactie